Delničane nitko ništa ne pita

Antene VIP-a došle tiho i zagospodarile okolišem

Marinko Krmpotić

Susjedi su reagirali nakon što su otkrili što se dogodilo, no bilo je prekasno. VIP je prije  radova ishodovao sve suglasnosti, a nadležni tvrde da nema opasnosti za zdravlje ljudi



Riječ je o antenama mobilnog operatera VIP-a koji je od nas najprije  tražio njihovo postavljanje na zgradi gradske uprave  - Marijan Pleše



– Nisam bio ovdje kad su antene postavljane i reagirao sam tek nakon što su me susjedi upozorili na to što se dogodilo. Žalosno je što je  sve to postavljeno bez ikakve komunikacije s najbližim susjedima i ne  znam smiju li se oni koji su te antene postavili tako ponašati, rekao je  Nenad Pleše, a delnički gradonačelnik Marijan Pleše ponudio nam je  dodatne informacije.


Poštivali propise


– Riječ je antenama mobilnog operatera VIP-a koji je od nas najprije  tražio njihovo postavljanje na zgradi gradske uprave. No, pošto susjedi  to nisu željeli mi smo odbili i kao moguću lokaciju ponudili im zgradu  stare ambulante.


To se, izgleda, njima nije dopalo pa su krenuli tražiti  novu lokaciju i našli je na prostorima nekadašnjeg »Goranina« koji su  sada u vlasništvu poduzeća »Bilje – Merkant« iz Osijeka. Predstavnici  tog poduzeća VIP-u su iznajmili poslovni prostor na vrhu svoje zgrade i  tada su postavljene antene.


Pretpostavljam da suglasnost najbližih susjeda nisu tražili jer se boje da je ne bi dobili, ali je isto tako vjerojatno  da su poštivali sve zakonom određene propise, rekao je Pleše.  


Da je tako potvrdili su nam iz službe za odnose s javnošću Vipneta u  čijem odgovoru stoji kako su prije čina instaliranja ishođene sve potrebne suglasnosti i odobrenja određena propisima Republike Hrvatske  u svrhu smještaja antenskog prihvata: »Prilikom postavljanja svojih  baznih stanica, Vipnet stalno provodi mjerenja o utjecaju zračenja na  ljudsko zdravlje i okoliš.  Mjerenja su potvrdila da su sve izmjerene vrijednosti na toj lokaciji daleko ispod zadanih.


Strože nego u EU


Uz to posebno naglašavamo kako su sva do sada provedena znanstvena istraživanja na brojnim drugim lokacijama u svijetu utvrdila da  elektromagnetska polja što ih stvaraju bazne stanice ne predstavljaju  opasnost za zdravlje ljudi i okoliš.


Valja naglasiti i to da se u Hrvatskoj  primjenjuju standardi koji su dva i pol do pet puta stroži od onih prihvaćenih u Europskoj Uniji pa razloga za zabrinutost zaista nema, piše u  odgovoru iz Korporativne komunikacije Vipneta uz dodatak kako će  antenski prihvat postavljen na lokaciji bivših Goraninovih skladišta osiguravati pokrivenost signalom mobilne mreže područja Grada Delnica.



Delničani već ovih dana imaju znatno veću snagu signala mobilne  telefonije, a nikakvih razloga za zabrinutost što se zračenja tiče, tvrde iz  Vipneta, nema. Ono malo straha i neugode kod najbližih stanara brzo  će nestati…