Uskoro proglašenje

Akcija HTZ- a, TZ Kvarnera, Novog lista i Glasa Istre: BIRAMO NAJKREATIVNIJE privatne iznajmljivače privodi se kraju

Andrea Bralić

Na natječaj su se javili brojni domaćini s područja Istarske i Primorsko-goranske županije koji svojom kreativnošću, neprekidnim ulaganjima, radom i trudom dižu privatni smještaj u sam vrh



Nakon obilaska Gorskog kotara, nastavljamo put Liburnije gdje nas u Matuljima, ili točnije u Trtnima, čekaju Renata, Franko, Morena i Sara Sušanj sa svojim apartmanima izgrađenima u obnovljenoj kući izgrađenoj u 18. stoljeću. Dvije stotine godina stara kuća ujedno je i prva izgrađena u Trtnima stoga ovi apartmani imaju i svoju priču, a u vlasništvu obitelji Sušanj su već osmu generaciju. Prvi apartman odiše duhom prošlosti i njime dominira velika prostorija s kaminom; dugi je kombinacija autohtonog i modernog, a treći se nalazi u odvojenoj kući i suvremeno je opremljen. Kuća za odmor nosi naziv “Casa Caprile” jer su u njoj preci obitelji Sušanj držali koze i tako se prehranjivali. Turisti stoga u apartmanima Sušanj mogu puno naučiti o tradiciji i povijesti, o načinu života nekad i sada, o našim zvončarima, kao jednom od najprepoznatljivijih simbola ovog kraja, pa prostorije krase cvjetovi zvončarskih krabujosnica. Apartmani Sušanj okruženi su prirodom, a gostima je na raspolaganju lijepo uređena okućnica s ljetnom kuhinjom. Ovim se poslom bave od 2012. godine, a osim iznajmljivanja turistima u svojim objektima organiziraju razne proslave i manja vjenčanja.



U finale akcije ušlo je 16 iznajmljivača raštrkanih diljem Primorsko- goranske županije; od Prezida, Sungera, Vrbovskog, Fužina, Kuželja do Selca, Opatije i Rijeke, pa do Osora i potom Vrbnika i Krasa. Najbolji će biti proglašeni 12. prosinca, na svečanosti koju tradicionalno organizira TZ Kvarnera






Obitelj Sušanj pred svojom 200 godina starom kućom




Apartman koji ima svoju priču


Visoke ocjene


U finale naše akcije dospjela su i tri apartmana u vlasništvu iste obitelji, ali obitelji kojoj turizam teče u venama. Naime, dovoljno je reći da im je zajedničko prezime – Hauptfeld. Sva tri pokazala nam je Anamaria Hauptfeld Schweitzer, kćer Katice Hauptfeld, vlasnice uspješne i višestruko nagrađivane turističke agencije “Katarina Line”. Prvi apartman “Kvarner Vista Apartment Hana” nalazi se u obiteljskoj kući u Ičićima, na području s kojeg se pruža lijep pogled na more. Moderno opremljen sadrži sve što suvremenim gostima treba, a osim toga, dobrodošli su i kućni ljubimci.



“Kvarner Vista Apartment Hana” u Ičićima




Sjenica s lijepim pogledom


Njihova ostala dva objekta nalaze se u samom centru Opatije. “Sunny Apartment Anamaria” nalazi se na glavnoj opatijskoj ulici na prvom katu stare vile izgrađene u doba Austro-Ugarske monarhije. Posebnost ovog stana zasigurno je mala terasa koja gleda na glavnu ulicu i daje mu poseban šarm. Inače, riječ je o prostranom apartmanu za četiri osobe koji se nalazi nadomak svih sadržaja u gradu što njegovi gosti visoko ocjenjuju.


Treći objekt također se nalazi u blizini centra, u obnovljenoj vili s dvorištem u kojem je uređeno dječje igralište. “Charming flat Villa Katarina” može primiti do pet osoba u dvije spavaće sobe, a gosti su oduševljeni smještajem vile koja je u mirnom dijelu grada, skrivena od pogleda, a opet u samom srcu svih zbivanja i sadržaja.



Anamaria Hauptfeld Schweitzer




“Sunny Apartment Anamaria” u samom centru


Obilazak priobalja završavamo u Rijeci u kojoj iz godinu u godinu ima sve više privatnih iznajmljivača. “Romantic apartman Rijeka” nalazi se na mirnom dijelu Trsata okružen zelenilom i dvorištem s ljetnom kuhinjom. U neposrednoj blizini je Trsatsko svetište, Sveučilišni kampus, Gradina, bolnica… pa osim ljetnih gostiju, domaćini, obitelj Barić, radi gotovo cijele godine s poslovnim gostima ili ljudima koji koriste medicinske usluge.



Dunja Barić ispred svog apartmana na Trsatu




Goste imaju tijekom cijele godine


Puni 200 dana


Zadnji dan obilaska ostavili smo za otoke i krenula s posjetom obitelji Bulat koja se iznajmljivanjem počela baviti 2011. godine uredivši svoju djedovinu. Villa Antiqua, lijepa obiteljska kuća u drevnom Osoru okružena je miomirisnim vrtom i svojim gostima nudi oazu mira. Kuću okružuje zid iz venecijanskog doba koji ujedno čini i dio gradskih zidina, a južna granica je antički zid iz rimskog doba. Vlasnici kažu da su sve razvijali planski kako bi svojim gostima pružili potpuni komfor i veliku privatnost, tj. sve ono što bi i sami poželjeli na odmoru. Vila se sastoji od potpuno opremljene kuhinje, dnevnog boravka, blagovaonice, spavaće sobe, hodnika i kupaonice u prizemlju te dvije spavaće sobe, kupaonice i hodnika na katu. Zbog blizine, najviše gostiju dolazi im iz Njemačke i Austrije, no imali su i Amerikanaca, Kanađana, Francuza, a ove se godine mogu pohvaliti s popunjenošću od 200 dana.


– Gostima smo uvijek na usluzi, nabavljamo im svježu ribu od ribara, savjetujemo gdje mogu otići na izlet, napravimo zajednički roštilj, ističe Ivica Bulat koji je nagrađen i kao djelatnik godine u iznajmljivanju od strane Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.



Obitelj Bulat posvećena je turizmu veći dio godine




Nezaobilazni kamin u dnevnoj sobi


Vrbnička obitelj Grdinić je pod imenom svoje voljene bake, Luce, uz vinoteku i konobu, uredila i šest modernih i luksuzno opremljenih soba kategoriziranih s četiri zvjezdice. Svaka soba ima raskošnu kupaonicu i balkon, klimu i izniman komfor u svakom pogledu. Gostima nude noćenje s doručkom, a s obzirom da se restoran nalazi u istom objektu, većina tu i večera. Objekt je od plaže udaljen kojih tristotinjak metara, a činjenicu da se ne nalaze u prvom redu do mora, gostima nadomještaju svojim sadržajima i proizvodima. Branka Grdinić ističe kako nastoje biti na usluzi gostima 24 sata. I njihove pozitivne recenzije dokazuju da uz čistoću i izgled soba, turisti najviše ocjene daju dobroj hrani i ljubaznosti domaćina.



Branka Grdinić, vlasnica luksuznih soba “Luce” u Vrbniku




Raskošne sobe pune detalja


Uskoro proglašenje


Kras, nedaleko Dobrinja, mjesto je gdje su Zagrepčani August Turina i Antun Petrović odlučili razvijati svoj brend kuća za odmor pod nazivom “The Forest House Krk”. Nedaleko kuće u kojoj žive i iznajmljuju apartman grade još jedan objekt koji je, kao i prvi, potpuno uklopljen u prirodu. Ideja vodilja im je da se prilagode prirodi, a ne priroda njima stoga je njihov objekt daleko od očiju znatiželjnika, a gosti imaju privatnost i mir. U radu s turistima imaju osobni pristup, dočekuju ih i ispraćaju s proizvodima koji sami rade od aromatizirane soli do džemova. S obzirom da im često dolaze obitelji s djecom, iza kuće uredili su i malo igralište. Apartman je uređen suvremeno s ponudom koja prati potrebe modernog gosta.



August Turina i Antun Petrović, tvorci brenda “The Forest House Krk”




Kuća je smještena u šumarku


Komisija u sastavu Andrea Bralić i Edi Prodan, novinari i urednici Novog lista, Marica Mogorović, stručna suradnica Turističke zajednice Kvarnera, te Roni Brmalj, fotoreporter Novog lista obišla je svih 16 finalista akcije koju organiziraju Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Novog lista i Glasa Istre. Obiteljski smještaj i privatni iznajmljivači čine najveći udio u hrvatskom turizmu i često se ističe njihova uloga u daljnjem profiliranju Hrvatske kao destinacije kvalitete. Ako je suditi po našim finalistima, nema bojazni za budućnost obiteljskog smještaja. Riječ je zaista o segmentu ponude s kojim se naš turizam može ponositi. Ipak, valja izabrati one koji su se izdvojili bilo svojom ponudom, bilo svojim angažmanom što neće biti lako, no 12. prosinca, na svečanosti koju tradicionalno krajem godine organizira TZ Kvarnera, čestitat ćemo vlasnicima najboljeg apartmana, najboljih soba i najbolje kuće za odmor za 2018. godinu.


Snimio: Roni BRMALJ