Misteriozni bijeg

PODVIG PO KOJEM JE SNIMLJEN FILM Pola stoljeća nakon bijega iz Alcatraza javio se FBI-ju: ”Pobjegli smo, ali jedva”

P. N.

Alcatraz, photo: Pixabay

Alcatraz, photo: Pixabay

Američki FBI ponovno otvara istragu o tri poznata bjegunca iz Alcatraza, nakon primitka pisma kojeg je poslao jedan od njih. 



U javnost je puštena informacija o pismu kojeg je u FBI poslao John Anglin. Anglin je jedan od trojice bjegunaca koji je još 1962. godine navodno pobjegao iz najpoznatijeg svjetskog zatvora – Alcatraza. Pismo je u FBI stiglo 2013. godine, ali javnosti je pokazano tek ovaj tjedan, prenosi  UNILAD. 


John Anglin, photo: Wikimedia


John Anglin, photo: Wikimedia





Anglin je pobjegao iz zloglasnog Alcatraza zajedno sa svojim bratom Clarencom i zatvorenikom Frankom Morrisom. U pismu agenciji je naveo da će dozvoliti da ga ponovno uhite uz uvjet da mu se u zatvoru pruži medicinska njega. 


Moje je ime John Anglin. Pobjegao sam iz Alcatraza u lipnju 1962. zajedno sa svojim bratom Clarencom i Frankom Morrisom. Imam 83 godine i u lošem sam stanju. Imam rak. da, svi smo pobjegli te večeri, ali jedva. Frank je preminuo u listopadu 2005 godine. Njegov se grob nalazi u Alexandriji pod lažnim imenom. Moj je brat preminuo 2011. Ako na televiziji javno obećate da ću ići u zatvor na godinu dana i dobiti potrebnu medicinski pomoć, napisat ću vam novo pismo u kojem ću otkriti gdje se točno nalazim. Ovo nije šala, ovo je zaozbiljno i ovo je iskrena istina“, stoji u pismu kojeg objavljuje UNILAD.


Alcatraz je izgrađen kao zatvor iz kojeg “nitko ne može pobjeći” na otoku u zaljevu San Francisca, a okružen je nepredvidljivim i opasnim strujama. Do sada je 36 zatvorenika pokušalo pobjeći. Misteriozni bijeg braće Anglin i Morrisa koji su pobjegli, nikada nije razriješen i nije se znalo jesu li preživjeli. Njihov je bijeg i tema filma iz 1979. godine, Bijeg iz Alcatraza. Prema UNILAD-u, nekoliko članova obitelji Anglin je izjavilo da su sva trojica preživjela i ostvarila kontakt s obiteljima. Američko je ministarstvo zatvor otvorilo 1934. godine, a u njemu je boravio i jedan od najpoznatijih kriminalaca, Al Capone. Zloglasni je zatvor završio s radom 1963. godine, a danas se može posjetiti uz turističku turu. Turisti mogu posjetiti glavnu ćeliju, svjetionik, knjižnicu, poznatu zgradu 64 i dvorište. 


Alcatraz, photo: Pixabay


Alcatraz, photo: Pixabay



Službene stranice agencije FBI opisuju kako je ovaj trojac pobjegao iz zatvora. Ujutro su u njihovim krevetima pronađene lutke izrađene od plastike, boje i pravih dlaka ljudske kose, što je zavaralo noćne čuvare. Zatvor je odmah po otkriću lutaka zaključan i započela je potraga za bjeguncima. Na kraju je skupljeno dovoljno dokaza da se uspostavi vremenska crta i način bijega. Trojac je pobjegao s krova zatvora do kojeg je stigao putem ventilacijskih otvora. U vodi su pronađeni komadići drveta i ručno izrađen prsluk za plivanje. FBI u ovom trenutku ispod teksta, još uvijek ima napomenu da je istraga službeno zatvorena 1979. godine, te predana u nadležnost šerifa koji i dalje istražuju događaj iako je nemoguće da je trojac preživio.