Primopredaja u Osijeku

Vrkić: Ne vidim razloga zašto Bubalo i ja ne bismo surađivali

Hina

Pozvao je »sve one koji su s politikom došli, da mu stave mandate na stol«, ne zbog toga da bi se bavio revanšizmom, već da bi mogao odabrati ljude s kojima želi provesti promjene, za koje je dobio izborni mandat



OSIJEK Novi osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, nestranački kandidat koalicije SDP-HNS-HSU, preuzeo je danas u osječkoj Gradskoj upravi dužnost od dosadašnjeg gradonačelnika Krešimira Bubala (HDSSB).


Vrkić je izjavio kako su potpisali zapisnik o primopredaji te korektno i otvoreno razgovarali, dodavši kako je »kampanja prošla priča, a buduća je da svi zajedno radimo u korist grada i građana«.


»Ne vidim nikakvog razloga da Bubalo i ja u budućnosti ne surađujemo, jer držim da nam svima treba dati šansu, onoliko koliko smo spremni raditi za svoj grad«, poručio je Vrkić.





 Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) priopćio je danas da nastavlja dosadašnju politiku samostalnog djelovanja na nacionalnoj razini, što podrazumijeva neulazak ni u kakve koalicije ili druge oblike javne i nejavne političke suradnje sa HDZ-om ili SDP-om.


Razmatrajući rezultate lokalnih izbora, Predsjedništvo HDSSB-a je na jučerašnjoj sjednici zaključilo da povjerenje i glasovi žitelja u svih pet županija Slavonsko-baranjske regije pokazuju puni uspjeh stranke na proteklim lokalnim izborima, a što je, smatraju, vidljivo iz velike potpore birača u odnosu na izbore održane 2009. godine.Podsjeća da je HDSSB na netom provedenim lokalnim izborima osvojio 301 vijećnički mandat ili 72 posto više nego 2009. godine, dok se broj izabranih župana, gradonačelnika, načelnika i zamjenika načelnika povećao sa osam u 2009. godini na 19 u 2013. godini, što je, ističu, za 137,5 posto više.»Ostvareni rezultat potvrdio je HDSSB-e kao značajan i nezaobilazan politički čimbenik na regionalnoj i nacionalnoj razini«. Predsjedništvo HDSSB-a ovlašćuje županijske organizacije HDSSB-a na samostalno odlučivanje u zauzimanju političkog stava po pitanju konstituiranja lokalnih predstavničkih tijela, »rukovodeći se prije svega interesima svih građana«, ističe se u priopćenju.



Bubalo je kazao kako je primopredaja obavljena u financijskom, materijalnom i drugim dijelovima rada Gradske uprave. Izvijestio je kako se na računu grada danas nalazi nešto manje od 31 milijuna kuna, a da je, za razliku od dubioza, zatečenih prije četiri godine gradski sustav danas stabilan.


Vrkić je u gradsku upravu došao u pratnji svojih zamjenika Denisa Ambruša (SDP) i Vladimira Hama (HNS) te gradonačelničkih kandidata Dražena Vidovića (HDZ), Jaroslava Pecnika (Hrvatski laburisti) te nezavisnih kandidata Miroslava Šimića i Ante Đapića.


Na konferenciji za novinare, nakon primopredaje, Vrkić je kazao kako će za planirane promjene trebati što skorije konstituiranje Gradskoga vijeća, a da današnji skup pokazuje da će za to trebati samo formalnost, jer su okupljanjem predstavnika različitih političkih opcija »poslali poruku da su na istoj strani, ali programskoj, ne i koalicijskoj«.


Pozvao je »sve one koji su s politikom došli, da mu stave mandate na stol«, ne zbog toga da bi se bavio revanšizmom, već da bi mogao odabrati ljude s kojima želi provesti promjene, za koje je dobio izborni mandat. Ustvrdio je kako će biti prvi gradonačelnik koji se neće baviti politikom, već gospodarstvom i komunalnim problemima.


Predstavnici HDZ-a, HL-a te Nezavisnih lista Ante Đapića i Miroslava Šimića izrazili su spremnost da i ubuduće pomognu gradonačelniku Vrkiću, kako se u gradu ne bi dogodila samo smjena, nego i promjena vlasti te pokrenuo Osijek.