Koji Dinko će pobijediti?

Ustavni sud poništio rezultate: Belišćani opet biraju zbog dva sporna listića

Dražen Ciglenečki

Naime, Ustavni sud uvažio je djelomično prigovor HDSSB-a i poništio izbore na dva biračka mjesta s ukupno 1800 birača

ZAGREB Belišće još uvijek nije dobilo novog gradonačelnika, a posve je neizvjesno hoće li to biti HDZ-ovac Dinko Huis ili HDSSB-ovac Dinko Burić.Naime, Ustavni sud uvažio je djelomično prigovor HDSSB-a i poništio izbore na dva biračka mjesta s ukupno 1800 birača. Stoga će oni u nedjelju ponovno imati pravo izaći na birališta i konačno odlučiti o pobjedniku ove iznimno tijesne utrke za gradonačelnika.

– Drago mi je da je Ustavni sud prihvatio dio naših argumenata. Pozivam sve moje Belišćane s ova dva biračka mjesta da sudjeluju na ponovljenim izborima. Prihvatit ću volju birača kakva god ona bila, rekao nam je Burić koji je drugi izborni krug izgubio sa svega jednim glasom.


Ustavni sud nije mogao, temeljem izvještaja gradskog i županijskog izbornog povjerenstva, utvrditi pravo stanje stvari vezano uz dva sporna listića, sa svakog od ovih biračkim mjesta po jednog. »U takvim okolnostima i u svjetlu činjenice da je razlika u broju glasova između dva kandidata samo jedan glas, Ustavni sud mora uvažiti stroge zahtjeve koji se postavljaju u izbornom pravu. U opisanoj situaciji postupak glasovanja potrebno je ponoviti na dva biračka mjesta povezana sa spornim glasačkim listićima jer se samo na taj način može otkloniti sumnja u poštenost izbora za gradonačelnika Belišća«, navodi se u obrazloženju Ustavnog suda.