Grad: Rijeka
Danas: 16° moguća kiša
Sutra: ° °
27. ožujka 2017.
Virtualno nasilje među mladima

Učenice na internetu nude razgolićene fotografije u zamjenu za bonove za mobitel i novac

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2012. u 8:32 2012-02-14T08:32:45+01:00

Problem je što djeca uopće ne razmišljaju o posljedicama takvog ponašanja i nisu svjesna da čine kazneno djelo

Premda je Facebook zabranjen djeci mlađoj od 13 godina, svoje profile na toj društvenoj mreži imaju već i djeca koja pohađaju vrtić. 

Uz to, i druge suvremene tehnologije dostupne su predškolcima. Potvrđuje to istraživanje koje je u dječjem vrtiću »Zvončić« u Našicama proveo Darko Ćorković, policijski službenik za prevenciju iz PU osječko-baranjske.

- Čak 73 posto od 232 anketirane djece ima vlastiti mobitel, 35 posto ih samo ide na internet, 21 posto predškolaca ima vlastiti mobitel, a »samo« šest posto anketirane djece ima otvoren Facebook profil - objašnjava Ćorković.

Da bi pristupila Facebooku, djeca moraju napraviti lažni profil, a kako to u praksi izgleda opisuje naš sugovornik: »Djevojčica od deset godina našminkana je i predstavlja se kao da ima 19. Zbog takvog neozbiljnog i neodgovornog ponašanja djeca postaju žrtve pedofila, a takvih je slučajeva sve više.«

Premda broj kaznenih djela na štetu maloljetnika od 2007. do 2011. varira, bilježi se konstantan porast dječje pornografije na računalnoj mreži, a time i pedofilije.

- Djeca su šokirana kad saznaju da je nepoznati »prijatelj« s kojim se dopisuju i koji se predstavlja kao mladić od 15 godina, zapravo muškarac od 50 godina koji im šalje lažne podatke o sebi uz tuđu fotografiju - kaže Ćorković.

Odsjek za prevenciju u kojem radi policijski službenik Darko Ćorković redovito obilazi škole i vrtiće na području PU osječko-baranjske, ali i šire. Ćorković je i predavač na stručnim skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje. Svojim slušateljima uz predavanje »Djeca i mladi u vrtlogu društvene mreže« pokazuje plakate koje su izradili učenici Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, među njima i Tomislav Matišić i Luka Babić, pod vodstvom prof. Marka Šošića. Do sada je održano 47 predavanja za 2.600 učenika, roditelja i nastavnika.

- Zloporabe na društvenim mrežama te cyberbulling sve raširenije su pojave među učenicima. U vrijeđanju i zlostavljanju vršnjaka preko interneta ili mobitela prednjače djevojke. Njihove su poruke često (pre)žestoke i vulgarne - kaže Ćorković.

Česta je pojava da djevojke mladićima u koje su zaljubljene šalju svoje izazovne i obnažene fotografije, misleći da će im se tako svidjeti. Često te fotografije i poruke budu zlorabljene, završe na Facebooku i drugim društvenim mrežama i postanu predmet izrugivanja, emocinalnih ucjena i prijetnji.

- Zabrinjava i pojava da djevojke prodaju SMS-om ili preko interneta svoje izazovne fotografije za bon za mobitel ili za novac, nesvjesne u kakvu se opasnost dovode. Takvu pojavu, a riječ je o sextingu ili sekstanju, uočili smo doslovce u svakoj srednjoj školi koju smo obišli - upozorava Ćorković.

Takvo ponašanje pojavljuje se već u osmom razredu, a učestalo je u prvom razredu srednje škole. Problem je što djeca uopće ne razmišljaju o posljedicama takvog ponašanja i nisu svjesna da čine kazneno djelo, zaključuje Ćorković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka