Grad: Rijeka
Danas: 19° djelomično oblačno
Sutra: 7° 18° moguća kiša
23. ožujka 2017.
Građani u strahu

Snažan potres zatresao središnju Dalmaciju: "Živim na 11. katu. Ovo je najstrašnije što sam doživjela"

www.emsc-csem.org
www.emsc-csem.org
Autor: ,
Objavljeno: 9. prosinac 2016. u 14:33 2016-12-09T14:33:00+01:00

Potres se u Splitu toliko jako osjetio da je u stanovima na višim katovima zgrada zabilježena manja šteta u vidu razbijenih staklenih predmeta, koji su padali sa stalaža. Dio stanara iz viših zgrada izišao je iz svojih stanova i poslovnih prostora na trgove i ulice u strahu od novog potresa

Snažan potres osjetio se nekoliko minuta na području središnje Dalmacije, izvještava Emsc-csem. Po prvim informacija potres je bio jačine  4,8 stupnja po Richteru, s epicentrom 8 kilometara od Splita.

Puno je ljudi od straha istrčalo na ulice, evakuirana je sveučilišna knjižnica. Stižu prve reakcije.

"Živim na 11. katu, zgrada se dobrano zatresla."

"Nikad nisam u svojoj zemlji osjetio ovako snažan potres. Jezovito."

"Snažno se osjetio u Sućidaru."

"Ovo je vjerojatno najstrašnije što sam ikad doživjela, pogotovo zato jer živim na 11. katu."

U petak, u 13 sati i 57 minuta, zabilježen je jak potres na splitskom području. Prvotno je na EMSC-u bila određena magnituda od 5.0 po Richteru, da bi bila smanjena na 4.8 po Richteru, javlja Rimeteo.

Epicentar potresa bio je 8 km zapadno od Splita, a potres je nastao na 10 km dubine. Osjetio se u cijeloj Dalmaciji, ali i u unutrašnjosti Hrvatske na području Karlovca. U Bosni i Hercegovini potres se osjetio sve do Banja Luke.

Obzirom na činjenicu da je to već visoka magnituda, moguća je i materijalna šteta, posebno u epicentralnom području.

Hina pak izvještava da je potres magnitude 4.6 po Richteru s epicentrom u podmorju kod Splita zatresao je u petak nešto prije 14 sati splitsko područje, a osim u Splitu osjetio se i u Sinju, Omišu te na otoku Braču i Omišu, doznaje se u Centru 112.

Seizmološka služba RH priopćila je kako je potres zabilježen u 13,56 sati s epicentrom u podmorju kod Splita. Magnituda potresa iznosila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dostupnim informacijama, potres se osjetio na području središnje Dalmacije.

 Doznaje se kako je epicentar potresa bio kod Slatina na otoku Čiovu.

 U Splitu se toliko jako osjetio da je u stanovima na višim katovima zgrada zabilježena manja šteta u vidu razbijenih staklenih predmeta, koji su padali sa stalaža. Dio stanara iz viših zgrada izišao je iz svojih stanova i poslovnih prostora na trgove i ulice u strahu od novog potresa.

 Splitska policija zabilježila je nekoliko poziva uznemirenih građana, većinom starije životne dobi. Do sada nisu imali dojava o većim štetama, kao ni o ozlijeđenim osobama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka