Nevjerojatan grad

“Sinonim za vauuu”: Zadar svečanošću proslavio priznanje za najbolju europsku destinaciju 2016.

Hina

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX



Priznanje Najbolje europske destinacije 2016. Zadar je u nedjelju obilježio svečanošću u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada i Turističke zajednice, limena glazba, folklorne skupine i klape, a priznanje je gradonačelniku Božidaru Kalmeti uručio direktor portala  European Best Destinations (EBD) Maximilien Lejenue.


 Zastavu EBD-a s Gradske straže na Narodnom trgu razvili su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja u nazočnosti brojnih Zadrana i turista.


 Čestitajući Zadranima na velikom turističkom priznanju, Maximilien Lejenue kazao je kako je Zadar zasluženo ponio titulu Najbolje europske destinacije 2016. zbog bogate kulturne, povijesne i prirodne baštine. ”Ovu pobjedu zaslužili su ponajprije građanke i građani Zadra, koji su najbolji primjer gostoljubivosti svim turistima i posjetiteljima njihova grada”, dodao je Lejenue, koji i u neformalnim i u službenim razgovorima nije prestao isticati ljepote Zadra, otoka, prirode Zadarske županije i ljudi.




 ”Dovoljno je samo pogledati kroz prozor iz aviona kad dolazite u Zadar. Odmah znate kako ćete doživjeti nešto jedinstveno, posebno. Nemoguće je ostati ravnodušan na ljepote Zadra jer imate neusporediv i nevjerojatan grad. Ne znam točno značenje imena Zadar, ali za mene i za milijune putnika Zadar je sinonim za ‘vauu’“, rekao je Lejenue.


 Direktor Hrvatske turističke zajednice Ratimir Ivičić istaknuo je kako to priznanje nije važno samo za Zadar, nego i cijelu Hrvatsku. “Ovo je nemjerljiv uspjeh, gledano kroz PR, to je velika stvar za cijelu Hrvatsku jer ćemo mi od sutra pa nadalje u svakoj turističkoj komunikaciji isticati da je Zadar izabran za europsku destinaciju godine”, poručio je Ivičić te istaknuo kako je HTZ trenutačno druga nacionalna turistička organizacija u svijetu na najpoznatijim društvenim mrežama po aktivnosti, po broju fanova.


 Zadar je tu titulu dobio osvajanjem najvećeg broja online glasova na portalu European Best Destinations u veljači, u konkurenciji 20 europskih gradova među kojima su bili London, Atena, Barcelona, Pariz. Glasalo se od 20. siječnja do 10. veljače i Zadar je dobio 57.616 glasova, od čega je 53,4 posto izvan Hrvatske.


 ”Kad su nas zvali prijatelji iz Zadra da ih podržimo, mi smo to vrlo rado učinili i vjerojatno smo dali jedan mali obol svemu tome, ali je cijelu tu pozitivnu lavinu koja je dovela do ove fantastične pobjede pokrenulo troje mladih ljudi, Loreta Bačić, Mate Pece i Vedran Božićev,” pohvalio je Ivičić kampanju koju su mladi Zadrani pokrenuli kako bi njihov grad pobijedio u nominaciji portala European Best Destination.


 Na dodjeli priznanja bio je i zamjenik ministra turizma Robert Pauletić, koji je rekao kako mu je drago da je ta “lijepa nagrada došla u Zadar koji je naš turistički dragulj i to svakako zaslužuje“.


 ”Ministarstvo turizma s ministrom Antonom Klimanom na čelu čestita Gradu Zadru na ovoj prestižnoj nagradi. Ministarstvo je i prije podupiralo Zadar u mnogo projekata i odsad će, naravno. Ovo priznanje plod je dugogodišnjeg vrhunskog rada gradonačelnika Kalmete i svih turističkih djelatnika u gradu, županiji i šire. Vjerujem da će Zadar potvrditi titulu turističke metropole”, rekao je zamjenik ministra Pauletić.


 Zadar je prošle godine na portalu EBD  bio uvršten u „skrivene destinacije“ koje svakako treba posjetiti, a ove godine EBD-ovi „turistički inspektori“ u istu kategoriju uvrstili su Preko na otoku Ugljanu, Cavtat i Hvar.