Uskrsno slavlje u katedrali sv. Stošije

Nadbiskup Puljić: Brojni su protivnici križa i evanđelja obilazili ovim krševitim kamenjarom, zavodili i odvodili, plašili i progonili ljude kako bi vjeru zatrli

Hina

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Naglasio je da je Uskrs pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zloćom, istine nad lažima i duha nad materijom. "Uskrsno jutro ispunja duša svakog vjernika nadom i utjehom u Krista, koji je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje", poručio je Puljić



U zadarskoj katedrali svete Stošije uskrsno misno slavlje u nedjelju je predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, koji je u propovijedi istaknuo kako su “brojni protivnici križa i evanđelja obilazili ovim krševitim kamenjarom, zavodili i odvodili, plašili i progonili ljude kako bi vjeru zatrli, a narodna i kulturna obilježja izbrisali, dok je naš čovjek ispunjen vjerom te siguran u sebe znao i u najtežim trenucima da će minuti bol i nestati jad, te da će iza svake nevolje i oluje ponovno sunce ogrijati”.


Podsjetivši da se stoljećima po crkvama u hrvatskoj pjeva uskrsna pjesma “Kraljice neba raduj se”, Puljić je izrazio zahvalnost našim precima koji su, kaže, u teškim razdobljima povijesti ustrajali i ostali vjerni Kristu, Crkvi i svojim narodnim korijenima.


“Na početku trećeg tisućljeća, zadarska Crkva svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest spasenja: Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja! I kao što nas božićna noć svake godine obraduje rođenjem djeteta koje donosi radost i toplinu, tako nas i uskrsna noć još više obraduje. Ona pokazuje kako Bog ne može bitku izgubiti. On nikada ne gubi”, rekao je nadbiskup Puljić.




Naglasio je da je Uskrs pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zloćom, istine nad lažima i duha nad materijom. “Uskrsno jutro ispunja duša svakog vjernika nadom i utjehom u Krista, koji je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje”, poručio je Puljić.


Svim vjernicima, svećenicima i redovnicama, građanima, civilnim, javnim i državnim službenicima, te zadarskim gostima čestitao je Uskrs.


“Uskrsnuli Krist je naš Put, Istina i Život. On je središte i smisao svega. I nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista. U toj vjeri svima od srca želim blagoslovljene i sretne uskrsne blagdane i obilje uskrsne milosti, s anđeoskim poklikom: Uskrsnuo je kako je rekao, Aleluia! Sretan Uskrs”, poručio je nadbiskup Puljić.