Propalo konstituiranje

Mišura na EP u košarci: HDZ nije uspio osigurati većinu u šibenskom vijeću

Zorana Deljanin

U HDZ-ovim redovima nedostajala je poznata sportašica i vijećnica Antonija Mišura, koja nije došla na sjednicu jer se nalazi na Europskom prvenstvu u košarci.



ŠIBENIK  Gradsko vijeće Šibenika danas se nije konstituiralo jer HDZ nije uspio osigurati većinu. HDZ je s koalicijskim partnerima na izborima dobio 12 vijećnika, koalicija SDP-HNS njih devet, a po dva vijećnika imaju nezavisne liste Stipe Petrine i Ante Gašperova Čače.


Petrina se svrstao uz ljevicu te HDZ-u za formiranje većine u Vijeću preostaje samo koaliranje s listom Gašperova Čače koji svoju podršku uvjetuje vraćanjem novca građanima koji su po punoj cijeni platili gradnju svojih objekata prije Zakona o legalizaciji, ukidanjem vijećničkih naknada kao i kontrolom nad gradskim poduzećima kroz zastupljenost u nadzornim odborima.


Kako do jučerašnje sjednice nije udovoljeno tim zahtjevima, Čače je ostao suzdržan pri glasovanju o izboru Mandatne komisije, jednako kao i oporbeni zastupnici. Tako je od ukupno 25 vijećnika za izbor mandatne komisije glasovalo je samo 11 HDZ-ovih vijećnika.




U HDZ-ovim redovima nedostajala je poznata sportašica i vijećnica Antonija Mišura, koja nije došla na sjednicu jer se nalazi na Europskom prvenstvu u košarci. Mišura je nedavno potpisala ugovor s francuskim  klubom Toulouse, a iako je u kampanji tvrdila da je sportske obaveze neće sprječavati da dolazi na sjednice već na prvoj, konstituirajućoj, pokazalo se da nije tako.


Gradonačelnik Željko Burić kazao je nakon sjednice da su građani na izborima dali povjerenje HDZ-u, a ostalo je, veli, “na savjesti onih koji zbog kalkulantskih igara opstruiraju rad Vijeća”.-Da postoje demokratski uzusi onda bi svi podržali konstituiranje Gradskog vijeća jer je to protokolarna sjednica – naglasio je Burić. Ne uspije li HDZ osigurati većinu te se Gradsko vijeće ne konstituira u roku od mjesec dana prema zakonu se raspisuju novi izbori.