Nema mjesta za komunizam u EU

HRAST predložio, HDZ podržao: Glavni šibenski trg više neće nositi ime Josipa Broza Tita?

Zlatko Crnčec

Svako malo, trg manje

Svako malo, trg manje

Ovo je druga najveća bedastoća u Hrvata, kaže Davorko Vidović (SDP)



Nakon što je bista Josipa Broza Tita uklonjena iz predsjedničkih dvora osnivač nekadašnje SFRJ mogao bi ostati i bez trga u Šibeniku. Naime, lokalni je HRAST predložio, a u Šibeniku vladajući HDZ podržao da se Titovo ime ukloni sa središnjeg gradskog trga. 


  Predsjednik šibenskog SDP-a i saborski zastupnik Franko Vidović smatra da je »zahtjev HRAST-a u najmanju ruku sramotan«. 


  – Hrvatska se danas u 21. stoljeću, kao članica EU-a, vraća u prošlost i obračunava sa svojim povijesnim ličnostima, ali i s nečim na čemu počiva čitava EU, a to je antifašizam. Nemoguće je odvojiti povijesnu ulogu Tita kao vođa antifašističkog pokreta od samog antifašizma. Kao što je nemoguće odvojiti ulogu Franje Tuđmana od Domovinskog rata i borbe za samostalnu Hrvatsku, rekao je Vidović. On smatra da su se HDZ i njegovi koalicijski partneri sjetili Tita jer »ne znaju kako ostvariti boljitak grada Šibenika i kad je Županija jedna od najgorih u Hrvatskoj«. 




  – Ovo je druga najveća bedastoća u Hrvata, a prva je bila micanje Titove s Pantovčaka, rekao je Vidović. 


  Predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije Ante Kulušić rekao je jučer za naš list da »nema nikakvog razloga da se ne krene u proceduru promjene imena trga«. 


  – Podržavam prijedlog HRAST-a. A konačnu će odluku o tome donijeti Gradsko vijeće, rekao je Kulušić. 


  Inicijativu za promjenu naziva glavnog šibenskog trga Gradu Šibeniku službeno je uputio predsjednik podružnice stranke HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku Hrvoje Zekanović. On uklanjanje imena Tita sa središnjeg šibenskog trga argumentira europskim rezolucijama prema kojima je nužna osuda totalitarnih komunističkih režima na međunarodnoj razini. Koalicija HDZ-a u Gradskom vijeću ima prednost pred oporbom u odnosu 14 prema 11. Međutim, u toj su koaliciji osim HDZ-a i HSPAS-a pripadnici nezavisnih lista za koje se još uvijek ne zna kako će reagirati na inicijativu da Tito ostane bez trga u Šibeniku.