Dubrovačko Gradsko vijeće

Franković: Vlahušić shvatio da ne može više vladati kao u proteklih šest godina

Hina

Foto Niksa Duper / CROPIX

Foto Niksa Duper / CROPIX

Predsjednik dubrovačkoga Gradskog vijeća, HDZ-ov Mato Franković, izjavio je u srijedu kako su gradonačelnik Andro Vlahušić i vijećnici njegove koalicije HNS-SDP-HSU demonstrativno napustili konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća, održanu u utorak, jer su shvatili da više ne mogu upravljati Dubrovnikom kao u proteklih šest godina, dok je gradonačelnik Vlahušić najavu dopune dnevnog reda sjednice nazvao ''pravnim nasiljem''



DUBROVNIK Predsjednik dubrovačkoga Gradskog vijeća, HDZ-ov Mato Franković, izjavio je u srijedu kako su gradonačelnik Andro Vlahušić i vijećnici njegove koalicije HNS-SDP-HSU demonstrativno napustili konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća, održanu u utorak, jer su shvatili da više ne mogu upravljati Dubrovnikom kao u proteklih šest godina, dok je gradonačelnik Vlahušić najavu dopune dnevnog reda sjednice nazvao ”pravnim nasiljem”.


Novoizabrani predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća Franković u utorak je na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća dobio potporu 15, od ukupno 25 vijećnika. Frankoviću su potporu dale sve oporbene stranke i koalicije odnosno osam vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP AS-BUZ-HDS, četiri vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS), te tri vijećnika liste Zajedno za Grad. Suzdržano je bilo deset vijećnika koalicije HNS-SDP-HSU.


Za Frankovićeve zamjenice izabrana je Doris Lepeš Matić ispred DDS-a, te Mladen Gojun ispred koalicije HNS-SDP-HSU.




No, nakon što je Franković izabran za predsjednika dubrovačkog Gradskog vijeća predložena je dopuna dnevnog reda s ukupno sedam točaka, od kojih je najznačajnija ona o izmjeni Statuta i poslovnika Grada Dubrovnika, kojom je najavljeno smanjenje ovlasti dubrovačkog gradonačelnika.


Na prijedlog dopune gradonačelnik Vlahušić je sa svojim vijećnicima napustio sjednicu, rekavši kako neće sudjelovati u ”pravnom nasilju”.


Predsjednik Gradskog vijeća Fraković izjavio je u srijedu Hini kako je ovo prvi put u povijesti da predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik nisu iz vladajuće kvote, te da će se zbog toga morati napraviti kohezija.


”Potrebno je mijenjati Statut kako bi se točno znalo koje su ovlasti gradonačelnika, a koje Gradskog vijeća da se ne bi preklapali i da bi što transparentnije mogli voditi grad”, rekao je Franković. Naglasio je kako je takva najava bila zakonski uvjet donošenja promjena.


Komentirajući činjenicu da su na najavu dopune dnevnog reda vijećnici koalicije HNS-SDP-HSU napustili sjednicu predvođeni Vlahušićem, Franković je ocijenio kako im je ”postalo jasno da ne mogu više upravljati gradom kao što su prije mogli”.


»Jasno je gradonačelniku Vlahušiću da nema više upravljanja gradom kako je to dosada radio u proteklih šest godina. Morat će surađivati i postizati jedan konsenzus s Gradskim vijećem, koje će preuzeti sve ovlasti koje mu zakon omogućuje. Na taj način ćemo konzumirati diobu vlasti i biti korektiv jedni drugima”, istaknuo je Franković.Dodao je da se konkretne izmjene ovlasti gradonačelnika tek pripremaju.

Gradonačelnik Andro Vlahušić prvi dio jučerašnje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća ocijenio je vrlo korektnim, no što se njega tiče, ustvrdio je, drugi dio, odnosno dopuna dnevnog reda ”nije se ni održala”.


”Građani su imali priliku jasno uvidjeti da su prijevremeni izbori bili nepotrebni i apsurdni. I predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik dolaze iz istih stranaka kao i u prošlom sazivu. Drugi dio sjednice po meni nije ni održan. To je bio skup 15 gradskih vijećnika, ali nije bila sjednica Gradskog vijeća jer Poslovnik ne predviđa mogućnost naknadnog prihvaćanja dodatnih točaka. Smatramo da je od strane HDZ-a, DDS-a i liste Srđ je Grad provedeno pravno nasilje”, rekao je u srijedu dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.


Dodao je kako će poduzeti sve potrebne radnje da bi se ispitala zakonitost donesenih odluka.