NEZADOVOLJNI PREMIJEROM

SDP: “Kurz brani interese Hrvatske više i bolje od Plenkovića”

Hina

Foto Sergej DRECHSLER

Foto Sergej DRECHSLER

"Poručio je kako 'Hrvatska nije zakinuta' i tako stao u obranu klike iz Bruxellesa, valjda zaboravljajući da on (još) nije predsjednik Europske komisije, već predsjednik hrvatske Vlade, i da treba brinuti za hrvatske interese, a račune polagati hrvatskim građanima", navodi SDP.



ZAGREB – Iz SDP-a su u subotu poručili kako su Banski dvori medijima uputili pismo u kojem su nadopisali ime i potpis premijera Andreja Plenkovića na pismo koje su čelnici pet zemalja EU poslali Bruxellesu tražeći pravedniju raspodjelu cjepiva.


“Nakon jutrošnje konferenciji u Zaboku, na kojoj se predsjednik SDP-a Peđa Grbin zapitao zašto hrvatski premijer koji zadnjih dana revno pohodi Bruxelles šuti i ne reagira na veliku nepravdu prema Hrvatskoj, Banski dvori šalju medijima identično pismo koje su čelnici pet zemalja Europske unije poslali Bruxellesu, na njega nadopisujući ime Andreja Plenkovića i njegov potpis”, stoji u priopćenju SDP-a.


Iz te stranke podsjećaju kako su europski i hrvatski mediji danas objavili vijest da su čelnici pet zemalja EU pozvali čelnike Unije na razgovor o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa. “Svjedoci smo kako u obranu hrvatskih interesa glasno i odrješito staje Sebastian Kurz, austrijski kancelar, dok se domaća javnost s pravom pita gdje je nestao premijer Andrej Plenković. On se vjerojatno izgubio negdje po briselskim hodnicima u strahu za svoju buduću karijeru, ne usuđujući se suprotstaviti apsolutno nikome”, stoji u priopćenju.




Navode i kako je austrijski kancelar upozorio na nejednakost, uzimajući kao primjer Hrvatsku koja dobiva manje cjepiva od drugih zemalja članica, no hrvatski premijer ga u tome, potpuno neočekivano, nije podržao.


“Poručio je kako ‘Hrvatska nije zakinuta’ i tako stao u obranu klike iz Bruxellesa, valjda zaboravljajući da on (još) nije predsjednik Europske komisije, već predsjednik hrvatske Vlade, i da treba brinuti za hrvatske interese, a račune polagati hrvatskim građanima”, navodi SDP.


Pitaju se i nije li sramotno da javnost uporno mora podsjećati premijera koji je njegov posao.  “Da je glavna zadaća Vlade briga o hrvatskim građanima i njihovim interesima? Zar naša Vlada doista nije u stanju sama osmisliti i poduzeti nešto čime će pomoći ljudima ove zemlje, već uvijek moramo biti na začelju i slijediti druge? Sitni političko-ulizivački interesi jednog pojedinca ne smiju biti iznad prava naših sugrađana na cjepivo, prava na zdravlje i prava na život”, poručuju iz SDP-a.