U nedjelju na birališta

“Za” ili “protiv” ugljena: Labinština spremna za nedjeljni referendum o TE Plomin C

Dalibor Keler

Birači će u nedjelju odgovarati na referendumsko pitanje »Jeste li za izgradnju Termoelektrane Plomin C 500 na ugljen?«. Riječ je o investiciji vrijednoj više od 800 milijuna eura, koju je država proglasila strateškom za dugoročnu stabilnost i sigurnost opskrbe električnom energijom



LABIN – Labinština se sprema za nedjeljni savjetodavni referendum o energentu termoelektrane Plomin C, a žitelji grada Labina te općina Raša, Kršan, Sv. Nedelja i Pićan, njih nešto više od dvadeset tisuća s pravom glasa, izjasnit će se jesu li »za« ili »protiv« ugljena kao glavnog energenta plominske termoelektrane.


Birači će u nedjelju odgovarati na referendumsko pitanje »Jeste li za izgradnju Termoelektrane Plomin C 500 na ugljen?«.


Riječ je o investiciji vrijednoj više od 800 milijuna eura, koju je država proglasila strateškom za dugoročnu stabilnost i sigurnost opskrbe električnom energijom.




Svoju poruku protiv ugljena u Plominu odavno poslali lokalni političari i ekološki aktivisti, pozivajući birače Labinštine da se na referendumu izjasne protiv termolektrane na ugljen i takom obrane svoje Ustavom zajamčeno pravo na zdrav život.


Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika očekuje da na referendum izađe što veći broj građana, jer će to »biti dodatni argument za postavljanje određenih uvjeta prema HEP-u i Vladi«.


»Izuzetno sam zadovoljan organizacijom referenduma. Gradsko vijeće Labina i preostala općinska vijeća imenovali su izborno povjerenstvo za svaku općinu i za Grad Labin, a same pripreme s tehničke strane su gotove. Pokazali smo veliko jedinstvo, ne samo s političke strane, već i organizacijske, što me posebno raduje jer smatram da odluka o energentu ne određuje samo smjer naše energetske politike, već će znatno utjecati na uvjete života naših građana«, izjavio je u subotu Demetlika novinarima.


Ovaj referendum je savjetodavni i nije obvezujući za Vladu i HEP, koji je već daleko odmakao u pregovorima s potencijalnim strateškim partnerom, japanskom korporacijom Marubeni.