Viteštvo i legende

Svetvinčenat očekuje brojne posjetitelje: Otvoren 6. srednjovjekovni festival

Hina

Foto M. Angelini

Foto M. Angelini



Šesti po redu Srednjovjekovni festival svečano je otvoren u petak poslijepodne u Općini Svetvinčenat, koja će do nedjelje biti domaćin članovima domaćim i inozemnim udrugama koje njeguju srednjovjekovne običaje i tradiciju i privlače brojne posjetitelje.


Manifestacija će se događati na tri lokacije, u Kaštelu Morosini-Grimani, u Žlinji iza Kaštela te na trgu. Programi su podijeljeni u tri tematske cjeline – petak je Obiteljski dan, subota Dan viteštva, a nedjelja Dan legendi. Vitezovi su najprije otvorili tabor a potom je uslijedio svečani viteški mimohod i prijem kod gospode Grimani u Kaštelu. Večer se nastavlja prikazom borba sabljama, legendom o savinčentskoj vještici, streličarskim programom te dječjom bitkom za Kaštel dok se završava paljenjem i puštanjem lampiona.


U subotu će se održati turnir za zlatni kalež, demonstracije viteških borbi te spektakularni vatreni program nakon čega će uslijediti noćna bitka i opsada Kaštela pomoću katapulta, vatrenih kugli, strijela i topova. Posebno iznenađenje festivala bit će nedjeljna gastro ponuda.




Kako je istaknuo načelnik općine Svetvinčenat Dalibor Macan u kreiranju ovogodišnjeg programa sudjeluje oko 250 kostimiranih sudionika iz nekoliko udruga, domaćih i inozemnih, koje njeguju srednjovjekovne običaje i tradiciju. Iz Hrvatske nastupaju članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta, Red srebrnog zmaja, Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Tahyevi puškari i Istra Inspirit, iz Slovenije su stigli Vitezi Belega Volka, iz Italije Gruppo Musici & Sbandieratori e Figuranti di Saletto te Compagnia d’Arme Malleus, a iz Slovačke Ursus.


Istodobno, na Srednjovjekovnom sajmu prezentirat će se stari zanati, a svi znatiželjni mogu naručiti srednjovjekovnu frizuru, sudjelovati u Školi povijesnog plesa, uživati u vještinama uličnih zabavljača, iskušati svoje vještine u gađanju lukom i strijelom te pogledati gađanje opsadnim spravama, bodežima, sjekirama i kopljima, ili srednjovjekovne sprave za mučenje.