Otvorena poznata gastromanifestacija u Tinjanu

Političari vole pršut

Davor Šišović

Sajam posvećen istarskom, ali i mediteranskim i južnoeuropskim pršutima počeo je proglašenjem najboljih, adanas se natječu rezači pršuta i bira kraljica pršuta



TINJAN Poveća svita političara, na čelu s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i četiri ministra okupila se jučer u Tinjanu na svečanom otvorenju osmog Internacionalnog sajma pršuta. Uzvanike i visoke goste pozdravili su predsjednik tinjanskog Općinskog vijeća Vlado Ivetić, te načelnik općine Goran Hrvatin. Od gostiju prvi je govorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, rekavši da je već treći put na ISAP-u i da se svake godine iznenadi kako ova manifestacija može biti ljepša, veća i bolje organizirana. 


– Tinjan je općina pršuta, Drniš je grad pršuta, a uskoro će i cijela Istra moći reći da je »županija pršuta« budući da je vrlo blizu registracija istarskog pršuta na razini Europske unije – istaknuo je Jakovina. 


Istarski župan Valter Flego čestitao je svima uključenim na postizanju sporazuma sa Slovencima o zajedničkoj zaštiti istarskog pršuta oznakom izvornosti u Europskoj uniji. 




– To je dobar model prekogranične suradnje jer proizvod pripada teritoriju a ne državama, pa ćemo na primjeru istarskog pršuta i druge proizvode tako zajednički zaštititi – rekao je Flego jučer u Tinjanu. 


Premijer Zoran Milanović je pak svoj kratki govor započeo ustvrdivši kako je priča o istarskom, ali i o dalmatinskom pršutu, priča o 20 godina napretka.  

   – Istra postiže brz napredak u svemu čega se dotakne, i to je rezultat upornog rada, ali i politike koja potiče da ono što je kod nas dobro pronađe svoj put i u svijet – napomenuo je Milanović. 



Titule šampiona osmog ISAP-a pripale su pršutani Antolović iz Tinjana u kategoriji istarskog pršuta, te obrtu Mrki iz Trogira (ali s pršutanom u Pakovom Selu kraj Drniša) u kategoriji dimljenog pršuta s kožom. Iako su kriteriji ove godine bili stroži, u svim kategorijama dodijeljene su samo zlatne i srebrne medalje, niti jedna brončana, što znači da su svi proizvodi u konkurenciji bili izuzetne kakvoće. Tako su zlatne medalje u kategoriji istarskih pršuta osvojili pršutane Milohanić iz Tinjana, Pisinium iz Pazina i Tomaso iz Sv. Lovreča; u kategoriji dimljenih pršuta s kožom zlatom su se okitili Mesnice Lukin iz Babinduba kraj Zadra, te Kulina Nova Sela iz Novih Sela kraj Metkovića, a u kategoriji nedimljenih pršuta s kožom zlatnom je medaljom nagrađen španjolski pršut (jamon iberico) pršutane Aquilino iz mjesta Jerez de los Caballeros. Svi su ostali pršuti u konkurenciji osvojili srebrne medalje.



Pred pozornicu je zatim izneseno pet stolova s načetim istarskim pršutima, pa je sedmero političara, smjenjujući se za stolovima i predajući si noževe, simboličnim rezanjem pršuta otvorilo osmi ISAP. Bili su to premijer Zoran Milanović, ministrica Milanka Opačić, ministri Branko Grčić, Tihomir Jakovina i Darko Lorencin, župan Valter Flego i tinjanski načelnik Goran Hrvatin. Uslijedila je ceremonija proglašenja najboljih pršuta i dodjele priznanja najbolje ocijenjenim pršutima. 


U velikom sajamskom šatoru na kušanje je ponuđeno 37 pršuta iz osam zemalja, kao i vina, sirevi, domaći kolači, i razni mesni proizvodi iz Istre i drugih krajeva Hrvatske. Tijekom dana program sajma obogaćen je i s nekoliko sportsko-rekreativnih manifestacija, zainteresiranima su ponuđena i edukativna predavanja, a na tradicionalnoj izložbi kosira predstavili su se istarski kovači. Danas, u nedjelju, drugog dana osmog tinjanskog ISAP-a, u središtu pozornosti je najavljeno prvo natjecanje rezača pršuta u 14 sati, te prvi izbor kraljice pršuta u 19 sati.