Peto izdanje

Natjecanje jedrenjaka: Kvarnerski guc osvojio Fažansku regatu

Zvjezdan Strahinja

Foto: Dejan Štifanić

Foto: Dejan Štifanić

Posadi guca duhovitog naziva »Kade si?« trebalo je od Fažane do Brijuna i nazad sat i 22 minute. Bilo je zabavno, lagan vjetrić, jako smo zadovoljni. Sada smo imali prilike biti i na Brijunima, veli pobjednički kormilar Mirko Dujmović



FAŽANA Kvarnerski guc duhovitog imena »Kade si?«, opatijskih oznaka, ali iz Lovrana, kojim je kormilario Mirko Dujmović, ukupni je pobjednik 5. Fažanske regata tradicijskih brodica na jedra. Subotnje izdanje regate bilo je i prvo s dva plova te prvo u kojem su sudionici plovili vodama Nacionalnog parka Brijuni pa i uplovili u luku Velog Brijuna. Sudjelovalo je 14 brodica iz Istre i Kvarnera – sedam guceva, četiri batane, dvije pasare i jedna gajeta.


– Bilo je zabavno, lagan vjetrić, jako smo zadovoljni. Svaki put sudjelujemo na ovoj regati, a sada smo imali prilike biti i na Brionima – možemo reći da smo bili kod predsjednice Kolinde, ali je nismo vidjeli. Zato smo posjetili muzej našeg bivšeg predsjednika, znaš kojeg, rekao je slavodobitnik Dujmović. S njim je u barci bio i Gianfranco Sirotnjak, vlasnik ovog prelijepog drvenog guca i, kako Dujmović kaže, »jedini barkarijol va Lovrane«. Za prejedriti Fažanski kanal, do Briona i nazad, trebalo im je sat i 22 minute.


Najbrža među batanama po idealnom maestralu bila je rovinjska »Regina« kojom je kormilario Gianni Giuricin. U kategoriji lovranskog guca slavio je Ivica Grbac sa Cresa, među pasarama Milutin Kinkela iz Opatije, a u kategoriji gajete Pino Diminić iz Raše.




Regata je u 13 sati krenula iz Fažane, a najbolji su za manje od sata stigli na otok. Oko dva sata bili su privezani na Brionima pa je tamošnja luka u to vrijeme, zahvaljujući drvenim ljepotanima na jedra, nalikovala romantičnim motivima sa starih razglednica s početka 20. stoljeća.


– Svi su stigli na Brijune i svi se vratili u Fažanu. Vjetar je bio dobar, maestral, umjeren, ali idealan za ovakve brodice, kaže Ivica Bradarić, sudac i jedan od organizatora regate iz Jedriličarskog kluba Brioni. Na regati su neka plovila sudjelovala prvi put.


– Mi smo stari sudionici regata, ali smo ove godine s »novom« brodicom. To je kvarnerski guc iz 1956. godine, dug četiri metra, koji je 20 godina bio na kraju, a ove smo ga zime sredili i već smo odradili četvrtu regatu s njim, rekao je Lovranac Stanko Iskra. Ekipa s liburnijskog kraja izuzetno je aktivna po pitanju očuvanja tradicijskih plovila na jedra, ali i organiziranju regata – sezona im počinje daleko od mora, u Fužinama, pa slijedi Lovran, Draga, Rovinj, Ika, Krk…


– Važno je druženje i okupljamo se dugi niz godina. Mi dolazimo u Fažanu, Fažanci dolaze k nama. Danas su nam omogućili da budemo i na Brionima, kaže Iskra. Uz fažanski klub Brioni, organizaciju su pomogli i Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Tradicijska jedra Kvarnera i Istre, uz podršku Javne ustanove NP Brijuni, Turističke zajednice i Općine Fažane.