Općina istarskog pršuta

Na tinjanskom sajmu prvi put predstavljen zlatiborski pršut

Hina

Snimio Manuel ANGELINI / NL arhiva

Snimio Manuel ANGELINI / NL arhiva

Sajam, čija je zemlja partner Španjolska koja se predstavlja s pršutarima iz grada Jereza de los Caballerosa, otvorila je pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina koja je istaknula važnost takvih sajmova za promociju pršuta, što potvrđuje i podatak kako je prošlogodišnji sajam u dva dana posjetilo više od dvadeset tisuća posjetitelja



TINJAN  Četrdesetak pršutara iz Hrvatske, Španjolske, Austrije te Bosne i Hercegovine sudjeluje na ovogodišnjem 9. Internacionalnom Sajmu pršuta koji je u subotu svečano otvoren u Tinjanu, općini istarskog pršuta, na kojemu se ove godine prvi put predstavlja i Srbija sa zlatiborskim pršutom.


Sajam, čija je zemlja partner Španjolska koja se predstavlja s pršutarima iz grada Jereza de los Caballerosa, otvorila je pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina koja je istaknula važnost takvih sajmova za promociju pršuta, što potvrđuje i podatak kako je prošlogodišnji sajam u dva dana posjetilo više od dvadeset tisuća posjetitelja.


Osim toga istaknula je kako je Sajam pršuta u Tinjanu mjesto razmjene iskustava i prije svega druženja ljudi koji stižu iz raznih dijelova Hrvatske, Slovenije, Italije i drugih zemalja.




 Sajamski prostor ove se godine rasprostire na 2.500 četvornih metara a na ocjenjivanje pršuta stiglo je 25 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Španjolske, a najbolji su pršuti u subotu nagrađeni šampionskim titulama za po jedan najbolji u svakoj kategoriji.


Naime, kako se danas čulo na otvaranju, zaštita pršuta oznakama izvornosti i geografskog podrijetla utjecala je na to da se ove godine na ocjenjivanju za ISAP drukčije nego prije definiraju kategorije, pa su se tako u zasebnim kategorijama ocijenjivali istarski, dalmatinski i drniški pršut, nedimljeni i dimljeni.


Priznanja pršutarima, odnosno Rješenje o oznaci izvornosti predstavniku slovenskih i istarskih pršutara uručili su Diego Canga Fano, direktor Direktorata B za multilateralne odnose i politiku kvalitete Europske komisije i zastupnik u europskom parlamentu Ivan Jakovčić.