Konferencija za novinare

Kajin: Vlasti istarska zemljišta dodjeljuju političarima, a ne seljacima

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin u nedjelju se u Puli zauzeo za reviziju u zakup dodijeljene zemlje u Istri, upozoravajući kako vlasti zemlju dodjeljuju političarima i lokalnim dužnosnicima, a ne seljacima



PULA  Predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin u nedjelju se u Puli zauzeo za reviziju u zakup dodijeljene zemlje u Istri, upozoravajući kako vlasti zemlju dodjeljuju političarima i lokalnim dužnosnicima, a ne seljacima.


Govoreći na konferenciji za novinare u davanju u zakup državnog zemljišta u Istri, Kajin je rekao kako od 32.480 hektara takvog zemljišta lokalne vlasti traže da se proda 9.447 hektara.


Nedvojbeno je, upozorio je, kako se već sada zna tko će biti vlasnik te zemlje, pa stoga nužnim smatra reviziju dodjele zemlje političarima i lokalnim ddužnosnicima, a ne seljacima.




»Osnovno načelo pri kupnji trebalo bi biti da se za istu cijenu zemljište i kupi i proda. U protivnom će se omogućiti bogaćenje pojedinaca, jer će za pet godina i stranci moći kupovati zemlju, pa onaj tko dođe u posjed takvom će se prodajom obogatiti, kao što to pojednici čine i sada«, kazao je Kajin.


 U ovom je slučaju, ustvrdio je, očito cilj »steći vlasništvo nad zemljom, urbanizirati je i potom, za pet godina kad to bude zakonski moguće, prodati strancima«.


»Istra je na putu da se feudalizira, a novo plemstvo već ima zemlju na brdima kupljenim za kunu do dvije po metru«, poručio je Kajin.


Istaknuo je kako se zemlja u Istri nije prodavala nakon 2011. godine, odnosno da je sve što je prodano zapravo prodano u doba HDZ-ove vlasti. Upravo u tome je, ocijenio je, i tajna dobrih odnosa IDS-a i HDZ-a.


Naglasio je kako glavni princip mora biti taj da onaj koji je zemlju kupio za jednu do dvije kune, pri prodaji mora prvo ponuditi državi i to po istoj cijeni.