Treće izdanje

Festival Visualia 2015.: Pula će tri dana biti – grad svjetla

Zoran Angeleski

Prošlogodišnji festivalski show »Lords Of Lighting * Foto: Neven LAZAREVIĆ

Prošlogodišnji festivalski show »Lords Of Lighting * Foto: Neven LAZAREVIĆ



PULA » S naglaskom na domaću produkciju i kreativne umove s pulskog područja, ali i nekoliko gostovanja svjetski priznatih umjetnika poput finskog autora Kari Kole, donoseći tijekom tri festivalska dana nove svjetlosne instalacije 3D video mappinge, interaktivne performanse i izložbe, uz besplatan ulaz na sva događanja, treće izdanje festivala audiovizualne umjetnosti Visualia 2015 održat će se u središtu Pule od 7. do 9. svibnja. 


  Mjesec dana uoči njegova početka, festival su predstavili direktor Marko Bolković iz udruge Sonitus, te direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. 


  – Pula će ta tri dana živjeti sa svjetlošću i vrhunskim interaktivnim sadržajima – rekla je Cinkopan Korotaj. Približavajući nove tehnologije građanima na atraktivan i neuobičajen način, ovaj je festival još prošlog ljeta inauguracijom Uljanikovih »Svjetlećih divova« te 3D mappingom te showom Lords of Lightning privukao oko 10.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. 




  Detaljnije predstavljajući ovogodišnji program, Bolković je, među ostalim, uz nekoliko 3D video mappinga, naveo i osvjetljavanje zgrade Tržnice, pri čemu će posjetitelji sami moći kreirati svjetlo i glazbu, osvijetljenu »fontanu želja« na Danteovom trgu, (pri čemu će bačena kovanica pokrenuti svjetlosnu igru); zatim novo osvjetljavanje Flanatičke ulice, »clouds« instalacija slovenskog autora Tilena Sepića, a zanimljiva će biti i »Laser Harp« austrijskog Circusa Lumineszenz, uz mogućnost da posjetitelji stvaraju zvukove na toj laserskoj harfi. I ove godine će se održati svjetlosna predstava s pulskim dizalicama, možda u novoj kreaciji Deana Skire. 


  Zadnje festivalske večeri, u subotu 9. svibnja, u pulskoj Areni će se fotografirati ponajveća svjetlosna fotorazglednica na svijetu, za koju će se angažirati sami građani posjetitelji. Oni će za ovu priliku nositi svjetleće prstenove različitih boja. Organizatori se ovim događajem službeno natječu za mjesto u Guinessovoj knjizi rekorda.