Spektakularni prizori

Zvjezdarnica u Londonu: Hrvatica među finalistima za astro-fotografa godine

Vedrana Simičević

Na natječaj je ove godine svoje radove prijavio rekordan broj kandidata iz cijelog svijeta, a među 12 finalista je i Dunja Županić 



Četvrtu godinu zaredom Kraljevska zvjezdarnica u Greenwichu (Royal Observatory Greenwich) u suradnji s časopisom »Sky at Night« organizirala je natjecanje za fotografa godine s područja astronomije (Astronomy Photographer of the Year).


Na natječaj je ove godine svoje radove prijavio rekordan broj fotografa, kako profesionalaca, tako i amatera iz cijelog svijeta čija je objedinjena strast prema astronomiji i fotografiji i ovog puta rezultirala s mnoštvom spektakularnih foto uradaka.


Žiri je naposljetku odabrao 12 finalista koji konkuriraju za najboljeg astro fotografa, odnosno fotografiju godine u nekoliko kategorija. Pobjednici će biti poznati 19. rujna, a među 12 pomno odabranih finalista našla se i jedna – Hrvatica.




Među dvanaest prekrasnih fotografija koje su ovih dana objavljene na mnogim specijaliziranim portalima diljem svijeta, no i na on-line izdanju Guardiana, nalazi se i ona Dunje Županić, članice astronomskog društva »Kumova slama« iz Daruvara.


Fotografijom dominira sunčev disk s jasno vidljivim sunčevim mrljama, na čijoj se sjajnoj pozadini ističe avion i dvostruki trag koji ostaje iza njega. Nakon proglašenja, pobjedničke će fotografije biti postavljene na izložbi u prostorima zvjezdarnice na Greenwichu.