Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Stiglo je i ovdje

"Žuti prsluci" danas izlaze na ulice i u Zagrebu. Mislite li da takav prosvjed može zaživjeti kod nas?

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2018. u 8:42 2018-12-15T08:42:00+01:00

Je li došlo vrijeme da uspavani div - građani - sprovede prvi članak Ustava RH u djelo? On vrlo decidirano kaže: 'Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu...' Pozvani su svi, bez ikakvog politiziranja, ideologiziranja i strančarenja, zovu organizatori

Istodobno s današnjim prosvjedom profesora protiv nasilja, na središnjem zagrebačkom trgu bana Josipa Jelačića u podne bi trebao biti upriličen i prosvjed takozvanih "žutih prsluka Hrvatske".

- Pokret se već proširio diljem kontinenta, a ciljevi su jednostavni: zahtijeva se dostojanstven život građana. Oni odbacuju sve međusobne podjele i zajedno su stali nasuprot odnarođenih vlada. Iako je pokret u Francuskoj postao vrlo nasilan zbog pokušaja vlasti da represijom uguši otpor, Žuti prsluci ne zagovaraju nerede. Prosvjedi su počeli vrlo mirno i dostojanstveno, sve dok se nije pokazala potreba za samoobranom - navode u pozivu organizatori, koji kažu kako imaju jedan jedini cilj, a to je dostojanstven život svih građana Hrvatske.

- Je li došlo vrijeme da uspavani div - građani - sprovede prvi članak Ustava RH u djelo? On vrlo decidirano kaže: 'Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu...' Pozvani su svi, bez ikakvog politiziranja, ideologiziranja i strančarenja. Žuti prsluci su pokret građana za Hrvatsku i njene građane, kažu organizatori koji su pokrenuli i Facebook grupu Žuti prsluci Hrvatske. U nju se dosad učlanilo oko 14 tisuća ljudi. 

Petu subotu za redom, prosvjednici će danas izaći i na ulice Pariza i to unatoč ustupcima koje su dosad već izborili kod francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. 

U Parizu je prosvjed na Trgu Republike zakazan za 14,00 sati. Vlasti se boje nove rizične subote, nakon što je prošle priveden rekordan broj osoba (više od 2000), 320 je ozlijeđeno a u više gradova zabilježeni su sukobi i materijalna šteta. Kako bi se svemu tome suprotstavile, pariške vlasti najavile su da će na ulicama francuske prijestolnice biti raspoređeno 8000 pripadnika snaga reda i 14 blindiranih vozila.

Ulazi u institucije poput Elizejske palače ili nacionalne skupštine bit će zaštićeni, a pariški luksuzni dućani iz grupacije Kering – Gucci, Saint Laurent, Boucheron - bit će zatvoreni. Robne kuće među kojima Galeries Lafayette najavile su da će biti otvorene.

Macron je ponovio da je najavio u ponedjeljak u obraćanju Francuzima »jake mjere kao odgovor na legitimne i iskrene zahtjeve u vezi kupovne moći radnika«.

Među tim mjerama su povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.