Sporna sanacija

Županijske bolnice pred bankrotom?

Ljerka Bratonja Martinović

Niti jedna bolnica otkako smo u travnju predali svoje ovlasti ministarstvu zdravlja nije sanirana, a sanacijski upravitelji uspjeli su napraviti još toliko duga koliki je bio kad su preuzeli bolnice. Samo je u virovitičkoj bolnici dug sa 21 milijun kuna do danas povećan na 38 milijuna kuna – upozorava Tihomir Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan virovitičko-podravski



ZAGREB Državne bolnice nagomilale su tijekom sanacije 1,5 milijardi kuna novog duga, a županijske bolnice, koje u sanaciju praktički nisu ni krenule, još 1,2 milijarde kuna. Zbog činjenice da su dugovi županijskih bolnica u gotovo svim bolnicama udvostručeni u odnosu na stanje iz travnja 2013. godine kad ih je država preuzela pod svoje okrilje, župani već mjesec i pol traže hitan sastanak s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem. Odgovor do danas nisu dobili, a strahuju da će, ako se poslovanje općih bolnica nastavi ovim tempom, u narednih nekoliko mjeseci bolnički sustav potpuno kolabirati. Bolnice u vlasništvu županija krenule su u sanaciju u ljeto prošle godine, no ministar financija odbio je uplatiti im sredstva za sanaciju sve dok stvaraju nove gubitke. 


– Niti jedna bolnica otkako smo u travnju predali svoje ovlasti ministarstvu zdravlja nije sanirana, a sanacijski upravitelji uspjeli su napraviti još toliko duga koliki je bio kad su preuzeli bolnice. Samo je u virovitičkoj bolnici dug sa 21 milijun kuna do danas povećan na 38 milijuna kuna – upozorava Tihomir Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan virovitičko-podravski. »Situacija je alarmantna, a kao građani trebamo se bojati da kroz par mjeseci zdravstvo ne bude u kolapsu i blokadi. Županijske bolnice za sanaciju nisu dobile ni lipe, a svojim proračunima ne uspijevaju pokriti ni plaće«, upozorava Tolušić. Za primjer navodi OB Virovitica, koja od HZZO-a mjesečno dobije 7,4 milijuna kuna, a za minimalno poslovanje treba joj 11 milijuna. Samo na plaće mjesečno ode 7,8 milijuna kuna, pa je bolnica u minusu pola milijuna kuna da ne kupi ni iglu, ilustrira Tolušić, koji tvrdi da su sve županijske bolnice u sanaciji povećale dugove za 80 do 100 posto. 



Ministra Ostojića nezadovoljstvo sanacijom bolničkog sustava ne brine. Rashodi bolnica od srpnja do prosinca 2013. godine, u samo pet mjeseci, smanjeni su za više od 222 milijuna kuna, što je 70 posto ukupnog smanjenja rashoda u prošloj godini, poručuju iz Ministarstva zdravlja, gdje ocjenjuju da su unatoč smanjenju bolničkih proračuna za 1,34 milijarde kuna »sanacijska vijeća i sanacijski upravitelji napravili veliki pomak u učinkovitosti poslovanja«. Da su prihodi ostali na razini 2012. godine,  bolnički zdravstveni sustav bio bi u potpunosti financijski uravnotežen i stabilan, poručuju iz resornog ministarstva uz zaključak kako sanacijske uprave vode računa o zatvaranju »rupa«, ali pritom ne smiju zanemariti kvalitetu zdravstvene usluge.  





Nakon što su upravljačka prava svojim bolnicama na tri godine prepustile državi, županije mogu samo čekati ishod sanacije i nadati se da će bolnice preživjeti.


– Razumijem da novca nema, ali oni koji su preuzeli bolnice moraju naći rješenje. Bojim se da nikakvi sanacijski programi ne postoje. Ovo je bila godina dana bezglavog glavinjanja, ocjenjuje predsjednik zajednice županija. Ako se virovitička bolnica nakon sanacije osnivaču vrati u lošijem stanju nego je bila, Ostojić definitivno može očekivati tužbu, i građansku i kaznenu, upozorava Tolušić.


Problem su, međutim, i državne bolnice, koje povećavaju dugove unatoč financijskoj injekciji za sanaciju. U Udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) upozoravaju da situacija nije dobra te da sanacija, od koje se mnogo očekivalo, nije dala nikakvog rezultata. 


– Bolnice u sanaciji, i državne i županijske, u vrlo su lošoj situaciji, a neke od njih bile su zbog dugova i u blokadi. Sanacija uopće ne ide, problemi u bolničkom sustavu nisu riješeni, a vidjet ćemo hoće li ministar poduzeti druge mjere koje najavljuje i hoće li one dati rezultata, komentira Mile Klepo, ravnatelj UPUZ-a.