Požar

Zračne snage MORH-a u akciji: Kanader na požarištu kod Solina, airtractor sanirao požar u Lećevici

Hina

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL



Kanader iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zemuniku u utorak je upućen na požarište u Solinu, a airtractor je sudjelovao u saniranju požarišta Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestili su iz Ministarstva obrane iz kojeg ističu i kako su zračne snage u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1050 sati naleta te sudjelovale u gašenju 129 požara.


Požar kod Solina uočio je pilot airtractora tijekom protupožarnog izviđanja koja se svakodnevno provode kako bi se požari čim prije uočili i izlazak zračnih snaga na požarište bio što brži, navode iz MORH-a.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, od 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 129 požara: 47 u Šibensko-kninskoj, 42 u Splitsko-dalmatinskoj, 30 u Zadarskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji.




U MORH-u kažu da su zračne snage u svojim naletima izbacile više od 34 500 tona vode te do požarišta prevezli 211 vatrogasca i vojnika i 15 tona vatrogasne opreme i vode.