Bivši šef SDP-a

Zoran Milanović svima redom održao bukvicu, a premijeru Plenkoviću poručio što bi trebao napraviti

Tihana Tomičić

Foto Denis LOVROVIĆ

Foto Denis LOVROVIĆ

Ovo nije možda kriminal, možda je pokriveno zakonom i propisima, ali puno stvari u povijesti, neke od najnevjerojatnijih svinjarija, bilo je pokriveno propisima. Ovo se ne radi, ovo je velika kriza, to je praksa koju treba iskorijeniti jednom za svagda, rekao je



Bivši šef SDP-a Zoran Milanović, koji je tek počeo svoju karijeru u privatnom biznisu, održao je nakon komemoracije za Ivicu Račana političku bukvicu svima redom, a u prvom redu premijeru Plenkoviću kojem je poručio da odmah smijeni ministra Marića:


– Ja bih pozvao premijera da smijeni ministra, jer ovo što on radi je neobranjivo, ovo nema smisla, on radi ono što se ne radi, brani ministra koji se ogriješio o moral, rekao je Milanović, pobrojavši pritom Marićeve grijehe, a najviše onaj o njegovoj povezanosti s odlučivanjem u slučaju Agrokor, kao i s regulatornim državnim tijelima, pa sve do povlaštenog kredita koji je bio dobio.


– Ovo nije možda kriminal, možda je pokriveno zakonom i propisima, ali puno stvari u povijesti, neke od najnevjerojatnijih svinjarija, bilo je pokriveno propisima. Ovo se ne radi, ovo je velika kriza, to je praksa koju treba iskorijeniti jednom za svagda, rekao je.




Na pitanje koje je rješenje ove krize, rekao je: “Neka to budu novi izbori, neka premijer smijeni ministra, neka ministar sam da ostavku, ali ovo ovako ne ide. Pa mi smo takve, politički oštećene, ministre uklanjali. Ovo je prag koji se ne prelazi. Ovo je pravljenje budala od naših ljudi, od građana”, rekao je.


Kaže i da ga odnos HDZ-Most “ne zanima”, a na upit što bi on učinio da je sad na čelu SDP-a i bi li tražio parlamentarnu većinu, rekao je da je to hipotetičko pitanje, ali da je on srećom uvijek imao veliku koaliciju i stabilnu vlast.


“A ne ovo, ovo je umjetno disanje, ne valja od početka, a nažalost ispuhat će se i dobri ekonomski pokazatelji koji su naše naslijeđe”, rekao je.


_ Ne znam hoće li biti novi izbori, nemam dovoljno informacija, a ne zanima me ni taj Most, to je grupa ljudi koja je obećava reforme, ali i taj dim i magla su se podigli, sad već svi sve vide. Zato ipak mislim da premijer nema što drugo nego raspisati izbore, ne može dvaput braniti istog oštećenog ministra, rekao je Milanović.


Na pitanje da komentira stanje u SDP-u, gdje rejting i dalje pada, samo je odmahnuo rukom: “Ne, ne, neću o tome, previše sam uložio u SDP da bi mu sada odmagao, niti pomagao”.


Inače, Milanović se prije nekoliko dana bio pojavio i u Sinju na skupu lokalnog SDP-a, i mada stalno ponavlja da je van politike, mnogi ova njegova “ukazanja” vide kao neku naznaku njegova povratka.