Program Euroscola

Znanjem do mandata u Strasbourgu: Zagrebački srednjoškolci najbolji u provjeri znanja o EU

Siniša Pavić

Mia Ereš iz Prve gimnazije kaže da joj politika nije strana jer je i članica Savjeta mladih Grada Zagreba, i aktivna članica debatnog kluba gimnazije. Na upit što misli da će joj donijeti hrvatsko članstvo u EU, odgovora kako kani studirati medicinu, pa očekuje da će moći neka predavanja poslušati i u inozemstvu



ZAGREB » Što je Lisabonski ugovor? Tko je predsjednik Europskog parlamenta? Tko su izabrani hrvatski zastupnici za Europski parlament? Ovo su tek neka od pitanja na koja su u subotu odgovarali srednjoškolci iz 15 srednjih škola Zagrebačke županije i Grada Zagreba, željni toga da bar na dan postanu članovi Europskog parlamenta.


U dvorani za plenarne sjednice u Strasbourgu, s kolegama iz drugih država, u listopadu i studenome ove godine sjedit će peteročlana ekipa koja je u subotu pokazala najveće znanje na zagrebačkom prednatjecanju programa Euroscola što ga je organizirao Europski parlament, Ured za informiranje u RH. 


   – Mi smo su u pozitivnom šoku – priznala je Violet Simeonova Staničić, voditeljica Ureda. 




   Ekipu Prve gimnazije dopala je, primjerice, tema prava potrošača. Druge ekipe govore o obnovljivim izvorima energije, o ekologiji, energetici, klimatskim promjenama, o građanima EU koji recikliraju 40 posto svoga otpada, dok je u Hrvatskoj taj postotak tek devet posto. 


   Mia Ereš iz Prve gimnazije kaže da joj politika nije strana jer je i članica Savjeta mladih Grada Zagreba, i aktivna članica debatnog kluba gimnazije. Na upit što misli da će joj donijeti hrvatsko članstvo u EU, odgovora kako kani studirati medicinu, pa očekuje da će moći neka predavanja poslušati i u inozemstvu. Za razliku od većine današnje mladeži, ne razmišlja o selidbi van. I ona i njena ekipa ne dvoje kako je ulazak Hrvatske u EU bilo i jest jedino riješenje. Aktualnom domaćom politikom, međutim, nisu zadovoljni. 


   – Ne preferiram nijednu političku stranku. Svi su isti, samo drugačije govore. Mladi trebaju uzeti stvar u svoje ruke, ali na žalost ne mogu, mišljenja su Ereš i njen tim. 


   – Čini se da, makar podsvijesno, većina vas sebe vidi u politici, kazujemo. 


   – Što podsvijesno!? Mia će biti predsjednica! – uglas će ekipa Prve gimnazije.