Godišnje oko 600 novodijagnosticiranih slučajeva

Zloćudni tumori u porastu, a uvođenje novih lijekova protiv limfoma otežano zbog ekonomske krize

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U Hrvatskoj se onemogućava uvođenje novih lijekova, a ima i prijetnji da će se onemogućiti korištenje lijekova koji se već koriste, što može ugroziti živote novooboljelih



Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) u utorak je, na Svjetski dan svjesnosti o limfomima, upozorila na posljedice ekonomske krize u Hrvatskoj zbog koje je otežano uvođenje novih lijekova protiv limfoma, zloćudnih tumora čija je učestalost u stalnom porastu.


Restriktivna politika prema zdravstvu u Hrvatskoj otežava uvođenje novih, razmjerno skupih lijekova protiv limfoma, čija je upotreba zadnjih godina značajno poboljšala prognozu oboljelih, tako da danas umire i do 40 posto manje bolesnika s pojedinim vrstama limfoma nego ranije, ističe HULL. 


“Raste broj novih lijekova za limfome, a tako i njihova cijena. U Hrvatskoj se onemogućava uvođenje novih lijekova, a ima i prijetnji da će se onemogućiti korištenje lijekova koji se već koriste, što može ugroziti živote novooboljelih. Stoga je vrlo važno u javnosti podići svjesnost o limfomima, o znacima i simptomima bolesti i mogućnostima liječenja jer to mnogima može spasiti život”, upozorava udruga. 




Za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o limfomima HULL će video vezom uživo povezati šest gradova – Zagreb, Donji Miholjac, Zadar, Slavonski Brod, Split i Varaždin, u kojima će se okupiti bolesnici, njihove obitelji i liječnici. U svakom gradu prenosit će se predavanja iz Zagreba, a prema Zagrebu će iz drugih gradova biti upućena pitanja i komentari. 


Oboljeli će tako sa stručnjacima i udrugom moći podijeliti iskustva kako su doživjeli dijagnozu, na koje poteškoće su nailazili u liječenju, jesu li im bili dostupni svi potrebni lijekovi, te će od stručnjaka moći doznati sve što ih zanima o njihovoj bolesti.


Svjetski dan svjesnosti o limfomima (World Lymphoma Awareness Day – WLAD)  od 2004. se svake godine obilježava u cijelome svijetu i posvećen je podizanju svjesnosti o zloćudnim tumorima u smislu prepoznavanja simptoma, ranog dijagnosticiranja i liječenja. WLAD je globalna inicijativa pokrenuta od Lymphoma Coalition – neprofitne mrežne organizacije grupa pacijenata iz cijeloga svijeta (trenutno broji 64 članova iz 45 zemalja, Hrvatska je među njima).


Limfomi su zloćudni tumori koji nastaju iz stanica sustava zaduženog za obranu organizma i pripadaju u deset najčešćih zloćudnih tumora. Njihova je učestalost stalno u porastu, a pogađaju osobe oba spola, mlade i djecu. Iako se suvremenim metodama velik broj limfoma može zaliječiti, a dio i izliječiti, i dalje značajan broj bolesnika umire od te bolesti.


Procjene govore da je u Hrvatskoj godišnje oko 600 novodijagnosticiranih slučajeva limfoma, a nekoliko tisuća ljudi živi s tom bolešću. Novi lijekovi omogućavaju kvalitetan život i oboljelima koji nisu kandidati za transplantaciju koštane srži, kažu u HULL-u. 


Ističu potrebu bolje educiranosti javnosti o toj bolesti s obzirom da je jedno međunarodno istraživanje pokazalo da samo polovica (49 posto) ispitanika poznaje svoje limfne čvorove. Pedeset dva posto ispitanika znalo je vrlo malo ili ništa o limfomima iako su čuli za tu bolest, a dvije trećine ispitanika (67 posto) nije znalo da su limfomi vrsta zloćudne bolesti i da je njihova pojavnost (incidencija) među najbrže rastućima u svijetu.