Krik za prirodu

Životinje od straha kriču diljem Europe: Organizacije WWF, BidrLife i Friends of Earth objavile video za spas ugroženih vrsta od ljudi

Portal Novilist.hr

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Svaka životinja u videu je ugrožena i trenutačno zaštićena europskim prirodnim propisima, koje Europska komisija upravo revidira. Budu li ti propisi oslabljeni, životi tih životinja bit će ugroženi



BRUXELLES – Životinje doslovce kriču! Određene vrste, koje se pojavljuju u videu koji su danas objavile nevladine organizacije WWF, BidrLife i Friends of Earth, snimljene su kako emitiraju čudne zvukove poput alarma. Svaka životinja u videu je ugrožena i trenutačno zaštićena europskim prirodnim propisima, koje Europska komisija upravo revidira. Budu li ti propisi oslabljeni, životi tih životinja bit će ugroženi. 


U videu se, među brojnim vrstama, pojavljuju vuk u njemačkim šumama, glavata kornjača na grčkoj obali i europski smeđi medvjed u rumunjskim šumama, kričući neobičnim zvukovima. Ekološke udruge vjeruju da životinje osjećaju strah za svoje živote i domove.


Ljudske aktivnosti utječu na brojna područja u Europi, što je rezultiralo gubitkom staništa, a tako i vrsta. Prema podacima Europske komisije, 60% ključnih populacija životinja i 77% njihovih staništa u Europi i dalje je ugroženo, zbog čega je nužna posebna pravna zaštita.




Tijekom nešto više od mjesec dana, više od 280.000 građana Europe već se pridružilo akciji Krik za prirodu, kojom traže političare da obrane prirodne propise (Direktivu o staništima i Direktivu o pticama), kako bi spomenute, ali i brojne druge vrste ostale zaštićene i u budućnosti.