Žele da se priča raščisti

Živi zid zatražio upravni nadzor zbog Rossandine vile tik uz more: “Sumnjamo u pogodovanje”

Hina

Villa Sail sagrađena tik uz more

Villa Sail sagrađena tik uz more

Sinčić smatra da je bilo korupcije »prilikom izvedbe i ovjeravanja dokumentacije za izgradnju vile šefa Uprave Uljanika u Pješčanoj uvali u općini Medulinu, koja je tik uz more, svega dva-tri metra od mora«



PULA Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je u ponedjeljak u Puli kako je njegova stranka pribavila građevinsku i uporabnu dozvolu za gradnju kuće predsjednika Uprave Uljanik Grupe Giannija Rossande koje, po njegovoj ocijeni, nisu trebale biti izdane pa je zato Ministarstvu graditelja i prostornog uređenja podnijela zahtjev za izvanredni upravni nadzor. 


Sinčić smatra da je bilo korupcije »prilikom izvedbe i ovjeravanja dokumentacije za izgradnju vile šefa Uprave Uljanika u Pješčanoj uvali u općini Medulinu, koja je tik uz more, svega dva-tri metra od mora«.


Kako je istaknuo na konferenciji za novinare, riječ je o području općine Medulin, koja je Prostorni plan donijela 2007. godine, mijenjala prvi put 2007., a drugi put 2011. godine, i na takav prostorni plan Rossanda je došao »kad je krenuo s izgradnjom prije nekoliko godina«.


Projekt se ne poklapa s prostornim planom




Dodao je da se uvidom i analizom dokumentacije koju je Živi zid dobio od institucija, a odnosi se na prvu i drugu izmjenu građevinske dozvole i uporabnu dozvolu, zaključilo da se projekt ne poklapa s Prostornim planom na tom području te je zato Živi zid Ministarstvu graditelja i prostornog uređenja podnio zahtjev za izvanredni upravni nadzor.



»Oni bi uskoro trebali izaći na teren, snimiti detaljnu situaciju te – ako se utvrdi da je bilo nepravilnosti prilikom izrade dokumentacije – morali bi se najprije poništiti svi ti dokumenti, od građevinske dozvole s izmjenama do uporabne dozvole. Osim toga, trebala bi se podnijeti kaznena prijava ili optužni prijedlog protiv svih odgovornih koji su sudjelovali u izdavanju tih dokumenata, pa i protiv Rossande, te bi eventualno došlo i do rušenja objekta u nekom krajnjem slučaju«, rekao je Sinčić.


Predsjednik Živog zida izjavio je kako je nakon detaljne provjere tekstualnog djela navedenog plana te izmjene i dopune iz 2011. godine utvrđeno da on ne sadržava odredbu koja dopušta građenje, koje je odobreno, a tijelo koje je to odobrilo je Upravni odjel za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Istarske županije, to jest njegov odsjek za prostorno uređenje i gradnju.


Isti dan i građevinska dozvola i promjena plana


»Nakon što je dozvola izdana u ožujku 2016. godine donesen je Urbanistički plan za Pješčanu uvalu kojom je zelena zona pomaknuta baš da obuhvati cjelokupno imanje Rossande. Vrlo je neobično da je 17. lipnja 2016., na isti dan kada je njegova građevinska dozvola postala pravomoćna, stupio na snagu ovaj prostorni plan Pješčane uvale«, zaključio je Sinčić.



Živi zid »sumnja da je netko iz državne uprave pogodovao, da je potpisao dokumente koje nije trebao potpisati, da su izdani dokumenti koji nisu trebali biti izdani i da je na temelju njih pokrenuta gradnja koja nije trebala biti pokrenuta«.


»Mi smo upravo na temelju tih sumnja podnijeli zahtjev za upravni nadzor. Sve više i više vila šefa Uljanika postaje simbol sprege Uprave Uljanika i IDS-a«, poručio je Ivan Vilibor Sinčić. 


Duboka sprega politike i Uprave Uljanika


Županijski vijećnik Živog zida Damir Grünbaum istaknuo je kako – što se više raspravlja o stanju u Uljaniku – sve više, kako je rekao, »na vodu isplivava ta duboka sprega između politike i uprave Uljanika«.


»Prije smo govorili o ulozi Ivana Jakovčića i njegovu pogodovanju strateškom partneru Danku Končaru. Mislimo, čak smo i sigurni, da je sukob između IDS-a i HDZ-a insceniran da bi se smanjila krivnja IDS-a u ovom slučaju.


Ništa se nije promijenilo, a odlukom posljednje sjednice Vlade u Puli širom su otvorena vrata Končaru za projekte na Histrobazi, Saccorgiani i Muzilu«, poručio je Grunbaum.


O izgradnji vile šefa Uprave Uljanika u Pješčanoj uvali rekao je kako se općina Medulin očitovala o tom slučaju i priopćila svoje mišljenje da »dozvola nije trebala biti izdana jer nije sukladna Prostornom planu i s istom u općini nisu bili suglasni«.