Tiskovna konferencija u Sisku

Živi zid protiv zbrinjavanja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

»Živi zid se zauzima za trajno rješenje odlaganja nuklearnog otpada. Predlažemo da se kod Vrbine u Sloveniji, gdje već postoji odlagalište nuklearnog otpada i gdje ima dovoljno mjesta nakon dekomisije nuklearke u Krškom, izgrade silosi kapaciteta 10.000 prostornih metara i za hrvatski otpad. Za taj je projekt potrebno 18,8 milijuna kuna, što u državnom proračunu već postoji«, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić



SISAK  Čelnici Živog zida usprotivili su se u ponedjeljak prijedlogu da se nuklearni otpad ubuduće zbrinjavanja na Trgovskoj gori kod Dvora, prozivajući političke stranke da problem oko odabira lokacije odlagališta otpada iz NE Krško koriste isključivo za vlastitu političku promidžbu, a ne kako bi taj problem trajno riješili.


»Živi zid se zauzima za trajno rješenje odlaganja nuklearnog otpada. Predlažemo da se kod Vrbine u Sloveniji, gdje već postoji odlagalište nuklearnog otpada i gdje ima dovoljno mjesta nakon dekomisije nuklearke u Krškom, izgrade silosi kapaciteta 10.000 prostornih metara i za hrvatski otpad. Za taj je projekt potrebno 18,8 milijuna kuna, što u državnom proračunu već postoji«, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na konferenciji za novinare u Sisku.


Dijana Miličević, aktivistica Živog zida iz Dvora, tvrdi kako lokacija bivše vojarne Čerkezovac na Trgovskoj gori ne može biti trajno i kvalitetno rješenje, jer je objekt 1970-ih godina građen za druge namjene.




Podsjetila je kako 16.000 potpisa građana općine Dvor, koji se protive predloženoj lokaciji, već predano u Sabor, ali da odgovora još nema.


Koordinator Živog zida za Sisačko-moslavačku županiju Dušan Cvetanović prozvao je vlasti u Dvoru, koju čine SDSS i HDZ, da manipuliraju građanima jer se formalno izjašnjavaju protiv odlagališta, a njihovi su zastupnici u Saboru glasovali za strategiju odlaganja nuklernog otpada.


Priču o zbrinjavanju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori aktualizirao je u proljeće Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, koji je općinskoj upravi uputio dopis s pozivom da se uključe u proces odabira lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Naime, još od 1999. u prostornom planu RH Trgovska gora navodi se kao jedina lokacija za gradnju odlagališta nisko i srednjeradioaktivnog otpada.