Kiša na moru, snijeg u Lici i Gorskom kotaru

Zima se još ne da: Noćas snijeg, ali ipak samo u gorju

Jelena Sedlak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

U utorak i srijedu će na sjevernom Jadranu opet puhati jaka do olujna bura, a u Dalmaciji jako do olujno jugo. U srijedu će se nastaviti vrijeme od utorka te pojačati snježne padaline u Lici i Gorskom kotaru

Novi snijeg zabijelit će Hrvatsku u noći na utorak, ali samo na području Like i Gorskog kotara, pokazujući da zima još nije na izmaku. Snijega neće biti ni izbliza toliko koliko ga je palo na zimom okovanoj istočnoj obali Amerike, ali i dvadesetak centimetara, koliko ga se očekuje u višem gorju, bit će dovoljno da medvjede još neko vrijeme zadrži u sigurnosti brloga.  

  Dežurni operativac Državnog hidrometeorološkog zavoda Dragoslav Dragojlović najavio je današnje smirivanje vremena, slabljenje bure i juga i prestanak oborina. No, već večeras i u noći na utorak stići će nam novo, jače naoblačenje, čiji će epilog u Dalmaciji biti obilnija kiša, a u unutrašnjosti, točnije u Lici i u Gorskom kotaru, bit će i susnježice i snijega. Stvorit će se novi snježni pokrivač, ponegdje moguće i viši od 20 centimetara. Bit će to uglavnom takozvani mokri snijeg, pomiješan s kišom, pa će se brzo i topiti. U unutrašnjosti će biti uglavnom kiše i to više u zapadnim nego istočnim krajevima.


   U utorak i srijedu će na sjevernom Jadranu opet puhati jaka do olujna bura, a u Dalmaciji jako do olujno jugo. U srijedu će se uglavnom nastaviti vrijeme od utorka te pojačati snježne padaline u višem gorju Like i Gorskog kotara. Snijeg će padati i u noći na četvrtak, no tada će se tijekom dana vrijeme postupno smiriti, oborine će prestati i do kraja dana će se čak i razvedriti. Vjetar će također postupno oslabiti.


   Od petka se za Hrvatsku prognozira djelomično ili pretežno suho i postupno toplije vrijeme i to u svim krajevima. Dakle, valja nam samo izdržati do vikenda, premda vrijeme koje nas ovih dana očekuje nije ništa neobično za ovo doba godine, kaže Dragojlović.




   – Nije neobično da u veljači padne 20 centimetara snijega na području Like i Gorskog kotara, osobito u višem gorju. No, građani se informiraju iz različitih izvora, a ovog puta je jedan portal pogrešno prenio informacije iz inače vjerodostojnog izvora, Državnog hidrometeorološkog zavoda, pa je ispalo da će i Zagreb ponovo biti zatrpan snijegom, pojasnio nam je dežurni operativac DHMZ-a.