Emisija 'Nedjeljom u dva'

Žigmanov: ‘Da sam na Vučićevom mjestu, ispričao bih se’

P. N.

Objekti smo negativnih politika, objekti smo prešućivanja - Tomislav Žigmanov

Objekti smo negativnih politika, objekti smo prešućivanja - Tomislav Žigmanov

Na pitanje treba li se Vučić ispričavati zbog onoga što je izjavljivao u Glini te što je govorio o velikoj Srbiji na području Hrvatske Žigmanov je rekao: "Ja bih se ispričao da sam na Vučićevom mjestu, isprika je najmanje što se može očekivati"



Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov u današnjoj emisiji Nedjeljom u dva govorio je o položaju Hrvata u Srbiji te dolasku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, prenosi televizija N1.


“Vojvodina je bila regija s najvećim postotkom nacionalnih manjina, planski su naseljavani osim Hrvata i Srba, Nijemci, Mađari, Slovaci, Rumunji, Rusini. Taj je prostor bio multietničan, bili su relativno skladni odnosi među tim zajednicama, no dosta toga je narušeno 90-ih godina, mađarski jezik se od 91. ne uči kao obavezan, a do tada je”, rekao je na početku emisije HRT-a Žigmanov.


Na pitanje kakav je danas odnos prema Hrvatima u Vojvodini, odgovara: “Objekti smo negativnih politika, objekti smo prešućivanja, na dan zajednice kod nas 15. prosinca nije došao ni portir iz jedne ustanove, država vam šalje jasnu poruku da nismo dostojni odaziva dok na pravoslavni Božić u Hrvatskoj stiže cijeli hrvatski državni vrh”, kaže Žigmanov.




Na pitanje je li im gore nego kada su na vlasti bili Zoran Đinđić ili Boris Tadić kaže kako su se stvari nakon 2012. godine sigurno promijenile.


“Meni je čak s govornice uskraćeno da bilo što govorim dok se javno ne založim za boljitak Srba u Hrvatskoj”, prisjetio se, no kaže kako malo pomaka ipak ima.


Smatra kako je sutrašnji posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj i više nego potreban.


Na pitanje treba li se Vučić ispričavati zbog onoga što je izjavljivao u Glini te što je govorio o velikoj Srbiji na području Hrvatske Žigmanov je rekao: “Ja bih se ispričao da sam na Vučićevom mjestu, isprika je najmanje što se može očekivati”.