Spolno neravnopravne liste

Ženska kvota: Narodna koalicija na rubu, HDZ kao “klub pravih muškaraca”

Tihomir Ponoš

Most je u svakoj izbornoj jedinici kandidirao po šest žena i osam muškaraca. Time je potpuno ispunio zahtjeve propisane Zakonom, a žene su i solidno plasirane



ZAGREB Most je ujednačeno rasporedio muškarce i žene po svojim listama u deset izbornih jedinica, Narodna koalicija blizu je zakonskih željenih 40 posto pripadnika svakog spola na listi, dok HDZ, sudeći na temelju lista, funkcionira kao izabrano muško društvo s pokojom ženom.


Most je u svakoj izbornoj jedinici kandidirao po šest žena i osam muškaraca. Time je potpuno ispunio zahtjeve propisane Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i Zakonom o ravnopravnosti spolova koji pod pojmom uravnotežene zastupljenosti podrazumijevaju najmanje 40 posto pripadnika svakog spola.


Težak »proboj«


U svakoj izbornoj jedinici Most je kandidirao 42,9 posto žena i 57,1 posto muškaraca. Žene na listama Mosta, u usporedbi s listama HDZ-a i Narodne koalicije, nisu loše prošle ni kada je riječ o mjestima na listi. U dvije izborne jedinice, u VI. i VIII., na prvim mjestima su žene, Jasna Matulić i Ines Strenja Linić. U tri izborne jedinice (druga, četvrta i peta) kandidatkinje Mosta su na drugom mjesu, a u X. izbornoj jedinici žena je na trećem mjestu. Najmuškiju listu Most je istaknuo u VII. izbornoj jedinici gdje je Irena Franceković najviše rangirana žena na listi, i to na 7. mjestu.




Narodna koalicija je zahtjev o 40 posto pripadnika svakog spola poštovala u četiri od deset izbornih jedinica, a ukupno je kandidirala 55 žena, što je 39,2 posto. Od ove tri liste – Narodna koalicija, HDZ, Most – samo liste Narodne koalicije u pojedinim izbornim jedinicama su potpuno uravnotežene. U tri izborne jedinice – četvrtoj, petoj i osmoj – kandidirano je po sedam muškaraca i žena. Šest žena kandidirano je u trećoj izbornoj jedinici, a najmanje je žena, po četiri, na listi u drugoj i desetoj izbornoj jedinici. Na prvom mjestu na listama Narodne koalicije jedna je žena – Milanka Opačić, a na drugom su mjestu Vesna Pusić i Sabina Glasovac. Ženama se u Narodnoj koaliciji nije bilo lako probiti ni do trećeg mjesta, Ana Marija Petin je treća u IV. izbornoj jedinici, a Marta Luc Polanc u V. U X. izbornoj jedinici na prvih osam mjesta su muškarci, a tek je na devetom mjestu Olga Muratti.


Slabija mjesta


HDZ na ovim izborima nastupa kao »klub pravih muškaraca«. Od 140 kandidata, žena je tek 36, jedva nešto više od 25 posto. Dvije su žene prve na listama HDZ-a: Ivana Maletić u II. izbornoj jedinici i Branka Juričev-Martinčev u IX. No, i te su izborne jedinice izrazito muške. U devetoj izbornoj jedinici i na drugom je mjestu žena (Grozdana Perić), a nakon nje nema više niti jedne žene. Na listi koju predvodi Maletić su tri žene. HDZ je samo dvije žene kandidirao i u IV. izbornoj jedinici, a više je rangirana na šestom mjestu liste Irena Petrijevčanin Vuksanović, u prošlom sazivu Sabora zastupnica HRID-i. Još su slabije prošle žene na HDZ-ovoj listi u VI. izbornoj jedinici gdje su također kandidirane samo dvije žene, a više rangirana je Željka Josić na osmom mjestu. HDZ je u samo dvije izborne jedinice spolno uravnotežio liste i to u I. i III. No, ni u njima žene nemaju previše razloga za izborni optimizam. U I. izbornoj jedinici najviše rangirana žena je Ljubica Lukačić, a pet je žena na posljednjih pet mjesta na listi. U III. izbornoj jedinici na petom je mjestu Sunčana Glavak.