Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Španjolska vodeća na Mediteranu

Zemlja koja obećava: EU hvali rezultate hrvatskog turizma

Hrvatska ima potencijala / Snimio Anto RAVLIĆ
Hrvatska ima potencijala / Snimio Anto RAVLIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2013. u 8:29 2013-09-28T08:29:37+02:00

"Obećavajući rezultati dolaze i iz nove države članice – Hrvatske. Hrvatska je zabilježila u odnosu na 2012. porast od 5,4 posto u dolascima i 3,3 posto u noćenjima. Samo u kolovozu broj registriranih dolazaka u Hrvatsku premašio je prošlogodišnji za 10 posto", navodi Europska komisija u priopćenju

ZAGREB Europska komisija pohvalila se jučer da je Europa, unatoč gospodarskoj krizi, i dalje jedno od najomiljenijih turističkih odredišta, izdvojivši Španjolsku kao vodeću među mediteranskim zemljama, Slovačku, Latviju i Litvu jer su zabilježile značajan rast, dok su podaci iz Hrvatske obećavajući.

Prema priopćenju Komisije, u prvih šest mjeseci ove godine Španjolska je bila najpopularnije odredište, a slijede Italija, Francuska, Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija. 

  »Obećavajući rezultati dolaze i iz nove države članice – Hrvatske. Hrvatska je zabilježila u odnosu na 2012. porast od 5,4 posto u dolascima i 3,3 posto u noćenjima. Samo u kolovozu broj registriranih dolazaka u Hrvatsku premašio je prošlogodišnji za 10 posto. Manje zadovoljavajuće brojke dolaze sa Cipra gdje se broj dolazaka turista u razdoblju od siječnja do srpnja smanjio za 5,8 posto«, navodi Komisija u priopćenju. 

  Turistički sektor za Komisiju je način i za rješavanje visoke nezaposlenosti: u tom su sektoru, kako ističu, raspoloživi deseci tisuća radnih mjesta »što bi moglo donijeti olakšanje za više od 26 milijuna nezaposlenih Europljana«.

Potpredsjednik Komisije zadužen i za turizam Antonio Tajani podsjetio je da je Komisija inicirala pojednostavljenje postupka izdavanja viza kako bi se u Europu privuklo više turista iz zemalja poput Kine i Rusije. Kao pozitivne primjere među europskim zemljama navodi Italiju, koja je povećala konzularne kapacitete u Kini što je rezultiralo stopostotnim povećanjem odobrenih viza, a izvan EU-a Australiju koja odobrava različite vrste viza za koje se procedura može obaviti putem interneta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.