HDZ i saveznici odbili proračun

Željko Sabo opet kandidat SDP-a za gradonačelnika Vukovara

Dražen Ciglenečki

Sabo je potvrdio da će se iznova natjecati za dužnost gradonačelnika, podržava ga šef gradskog SDP-a, a i  šef  Milanović mu zasad vjeruje da nije pokušao podmititi  vijećnike HDZ-a, ali poštovat će odluku suda 



ZAGREB Vlada će morati raspustiti gradsko vijeće Vukovara, imenovati povjerenika i raspisati prijevremene izbore. Razlog je činjenica da većina koju u gradskom vijeću Vukovaru ima HDZ sa saveznicima, odbila je jučer prijedlog proračuna gradonačelnika Željke Sabe. Više nema vremena za usvajanje proračuna jer rok je 31. ožujak. Osim glasovanja o proračunu, najupečatljiviji je na sjednici bio vrlo emotivan Sabin istup, u kojem je i negirao da će se nagoditi s USKOK-om i priznati krivnju. Bilo je to ujutro, samom početku sjednice gradskog vijeća, nakon čega je Sabo odmah otišao u bolnicu, jer mu je prije nekoliko dana ugrađen pacemaker. 


Nove optužnice


A onda je još u poslijepodnevnim satima stigla i vijest da je Državno odvjetništvo dostavilo u Mandatno-imunitetno povjerenstvo zahtjev za skidanje Sabinog zastupničkog imuniteta, kako bi protiv njega mogli podići dvije nove optužnice.  U prvoj ga se tereti da je otuđio dio novca, sedamdesetak tisuća kuna, što ga je svojedobno prikupljao za ljetovanje vukovarske djece. Prema drugoj optužnici Sabo je 2011. godine od Marinka Leke, tadašnjeg direktora gradskog poduzeća Komunalac, tražio da na godinu dana zaposli SDP-ovca Srđana Šijakovića, premda radno mjesto administratora za plovne objekte nije postojalo u sistematizaciji.


Što će sve to značiti za Sabinu političku budućnost? On nam je jučer rekao da će se vjerojatno i treći put natjecati za dužnost gradonačelnika Vukovara. To je stav i Gorana Bošnjaka, predsjednika SDP-a u Vukovaru.




– Nema razloga da ne idem sa Sabom kao kandidatom. Mislim da su i ove dvije optužnice deplasirane. Naši građani znaju što je Sabo dosad napravio, koje je projekte realizirao, on uživa podršku u Vukovaru i vjerujem  u pobjedu. Bez obzira i na kampanju protiv ćirilice, kazao nam je Bošnjak. U vodstvu SDP-a također nisu dvojili da će Sabo opet biti njihov kandidat, nakon što je objavio da neće biti nagodbe s USKOK-om, zato što se smatra nevinim. No, možda će nove optužnice ipak utjecati na SDP-ovu potporu Sabi.


Predsjednik stranke Zoran Milanović jučer je izjavio da mu zasad vjeruje da nije pokušao podmititi dvoje HDZ-ovih gradskih vijećnika, kako bi mu dali glas za formiranje većine u tom tijelu.


– Mi ćemo u konačnici morati poštovati ono što odluči sud. To je jedan neobičan postupak, on tvrdi da nije kriv i ja mu u ovom trenutku vjerujem, naročito kad znam tko ga optužuje. Međutim, sud je na kraju taj koji će i mene natjerati da zauzmem definitivan stav, naglasio je Milanović u Poreču. Novinari su ga upitali o sadašnjem statusu Sabe u SDP-u, a premijer je odgovorio da je »važniji njegov status među Vukovarkama i Vukovarcima, te u hrvatskom pravosuđu«. Dok se nagađalo da će se Sabo nagoditi s DORH-om i preuzeti krivnju za podmićivanje, iz SDP-a su dolazili signali da će ga u tom slučaju morati isključiti iz stranke. Sada je to stvar prošlosti, a Sabo 4. travnja čeka ročište na Županijskom sudu u Osijeku.


HDZ još razmišlja 


HDZ još nije odredio svojeg kandidata za gradonačelnika. Ivan Penava kojeg je Sabo porazio na prošlim lokalnim izborima rekao nam je da ne zna hoće li mu se ponovno suprostaviti. Neslužbeno se može čuti da je u igri i Milica Zebec, direktorica gradskog Vodovoda, koju Sabo nije smijenio.


Zbog zakonskih rokova kojih se Vlada mora pridržavati prilikom raspuštanja predstavničkog tijela i raspisivanja izbora, malo je vjerojatno da će se oni održati paralelno s europskim izborima, dakle 25. svibnja. Realnije je da će Vukovarski izaći na izbore u prvoj polovici lipnja.