Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
24. siječnja 2020.
Bivši guverner HNB-a o profesionalnoj budućnosti

ekskluzivno Željko Rohatinski: Vraćam se u Agrokor, a imam opciju i s Goldman Sachsom

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2012. u 22:22 2012-07-26T22:22:28+02:00

Od početka je postojao jedan gentlemanski dogovor između gospodina Todorića i mene da se mogu vratiti u kompaniju ukoliko to želim. Razmišljam i da prihvatim obje opcije, i Agrokor, i Goldman Sachs, što je moguće, uz pretpostavku da poslovi nisu u konfliktu interesa

Željko Rohatinski je na čelu Hrvatske narodne banke bio punih dvanaest godina, a u svoja dva mandata surađivao je s četiri premijera i isto toliko ministara financija. U ekskluzivnom intervjuu za naš list, prvom koji daje kao bivši guverner, govori o planovima za budućnost, odnosu i suradnji s bivšim i sadašnjom vladom, monetarnoj i fiskalnoj politici, stanju i perspektivama domaće ekonomije, ali otkriva i svoje političke stavove, te govori o tome postoji li mogućnost da uplovi u političke vode. Iako po Zakonu o HNB-u ima pravo na plaću u toj instituciji još godinu dana, tu mogućnost, kaže, neće iskoristiti.

– Naravno da 12 godina teškog posla ostavlja tragove na čovjeku uključujući i njegove emocije. Tih 12 godina je bilo razdoblje u kojem sam nastojao u poslovnom smislu dati svoj maksimum, u kojem sam uspostavio i vrlo dobre međuljudske odnose kako u HNB-u tako i izvan njega. Zato je logično da odlazak s ove funkcije znači i prekid s jednim razdobljem i načinom života i rada. Što se tiče planova za budućnost, dobio sam nekoliko konkretnih međunarodnih i domaćih poslovnih ponuda. Imam mogućnost da se o njima konkretno izjasnim do 6. kolovoza kada mi prestaje radni odnos u HNB-u i izabrat ću onaj posao na kojem vjerujem da mogu pružiti najviše, uz uvjete rada koji su međunarodno konkurentni.

Todorić i Goldman Sachs

Je li među tim ponudama i opcija povratka u Agrokor?

– Povratak u Agrokor jest jedna od opcija.

A Goldman Sachs, koji se navodno također raspitivao za vas?

– Istina, dobio sam poziv iz Goldman Sachsa da postanem član njihovog »advisory boarda« što konkretno znači da budem njihov poslovni savjetnik za poslove koje obavljaju u Srednjoj Europi i posebno u našoj regiji.

Koja vam je opcija bliža?

– Posao u Goldman Sachsu, a obavio sam konkretne razgovore s njihovim predstavnicima, nije posao u punom radnom vremenu, već posao koji se obavlja prema potrebi i koji na neki način može predstavljati dobru dopunu nekom drugom redovnom poslu, no ne i nešto što bi u cijelosti ispunilo moje radne kapacitete.

Znači, ipak Agrokor?

– Vjerojatno.

Je li moguće da »iskombinirate« i jedno i drugo?

– Moguće je, uz pretpostavku da ta dva eventualna posla nisu u sukobu interesa. No, da li će do toga i doći, naravno zavisi i od budućih eventualnih poslodavaca i njihovih preferencija.

Je li vam povratak u Agrokor zajamčen ugovorom koji ste ranije imali dok ste radili u toj kompaniji?

– Ja sam s Agrokorom imao standardni menadžerski ugovor i ne sjećam se da u njemu stoji i mogućnost povratka, ali je od početka postojao jedan gentlemanski dogovor između gospodina Todorića i mene da se mogu vratiti u kompaniju ukoliko to želim.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u petak 27. srpnja

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.