Prometni stručnjak

Željko Marušić o nesreći ministrice: ”Učinjen je niz teških prekršaja”

P. N.

Upitan da komentira činjenicu da je ministrica za volan sjela bez važeće vozačke dozvole, Marušić je rekao: "To je loša poruka, ovdje je uslijedio niz teških i najtežih prometnih prekršaja. Apeliram na sve da to ne rade"



Prometni stručnjak i profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta Željko Marušić u Dnevniku televizije N1 je komentirao prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala  ministrica Gabrijela Žalac.


PU vukovarsko-srijemska policija izvijestila je da je u subotu ujutro u vinkovačkoj Ulici Ćirila i Metoda došlo do naleta osobnog vozila na dijete koje je prelazilo cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Automobilom je upravljala ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, potvrđeno je iz njenog Ministarstva.


Alkotestiranje je potvrdilo da ministrica Žalac u trenutku prometne nesreće nije bila pod utjecajem alkohola, ali je upravljala vozilom s nevažećom vozačkom dozvolom, zbog čega joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 1000 kuna odnosno 500 kuna ako kaznu plati odmah, a što je ministrica i učinila.




U okolnostima gdje cesta nigdje nije označena zebrom, kao što je slučaj s prometnicom u kojoj se dogodila nesreća u Vinkovcima, Marušić kaže da su svi sudionici dužni poštovati prometna pravila, ali da je temeljna odgovornost na vozačima jer drugi sudionici mogu biti djeca ili starije osobe.


Marušić kaže da je ministrica napravila niz prometnih prekršaja.


“Vozač je dužan poštovati temelji članak Zakona o sigurnosti prometa na cestama – članak 51, stavak 1. Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi s osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i atmosferskim prilikama, te stanju vozila i tereta kako bi se moglo pravodbno u svakoj situaciji zaustaviti.


Ovdje je vozačica prekršila, u tom najvažnijem članku, niz odredbi; nije se prilagodila osobinama i stanju ceste, nije se prilagodila stanju svog vozila, jer to vozilo, primjerice, nema autonomno kočenje”, kaže Marušić i dodaje:


“Kad krenete u vožnju, prvo morate biti sigurni da imate važeće dokumente i onda prilagoditi vožnju propisima i uvjetima. Ovdje je napravljeno, rekao bih, niz ozbiljnih i teških prekršaja. Ovakve se stvari ne smiju događati.”


Upitan da komentira činjenicu da je ministrica za volan sjela bez važeće vozačke dozvole, Marušić je na N1 rekao:


“To je loša poruka, ovdje je uslijedio niz teških i najtežih prometnih prekršaja. Apeliram na sve da to ne rade”, zaključuje prometni stručnjak.