Rukopis "U ime obitelji" - tisuće mailova

Željka Markić srušila Ustavne promjene?

Dražen Ciglenečki

Više od šest tisuća volontera koji su prikupljali potpise za referendum dobilo je mail u kojem ih se poziva da zastupnicima HDSSB-a mailom ili telefonom objasne zašto ne žele da se podrže promjene Ustava koje SDP želi uvesti. I laburistima je dnevno stizalo po 800 mailova, ali na njih to, kaže Lesar, nije utjecalo 

ZAGREB » Nakon uspješnog referenduma o braku, inicijativa »U ime obitelji« nije prestala s aktivnostima. Štoviše, čini se da Željka Markić i suradnici mogli imati svoje prste u odgodi usvajanja ustavnih promjena, barem do sredine siječnja iduće godine. Lako je, naime, moguće da je baš njihov pritisak na HDSSB bio presudan da ta stranka u gotovo zadnji trenutak sprječi izglasavanje promjene Ustava.   




Potpisi za referendum o ćirilici, koje je u ponedjeljak u Sabor donio vukovarski Stožer, također su bitno odredili ponašanje HDSSB-a prema ustavnim promjenama. Ta je stranka u startu podržala tu referendumsku inicijativu. 


   – Mi smo i u Saboru skupljali potpise zastupnika za raspravu o dvojezičnim natpisima o Vukovaru. Sada kad su potpisi predani, tražimo da Sabor zatraži Ustavni sud mišljenje o referendumskom pitanju, prije nego što se bude glasovalo o promjeni Ustava. Nije to, doduše, naš uvjet za nastavak razgovora o ustavnim promjenama nego prijedlog, ali logično bi bilo da se Sabor obrati Ustavnom sudu, a ne da odlučuje sam, naglašava Salapić.





Čim je HDSSB objavio da privremeno povlači podršku ustavnim promjenama, »U ime obitelji« pozdravili su njihovu »hrabru i mudru odluku«, kojom su pokazali da uvažavaju »volju tisuća naših podupiratelja koji su im se ovih dana obratili i zatražili da ne dignu ruku za sakaćenje demokracije«. 


  Naputak volonterima


U pozadini te rečenice krije se akcija masovnog slanja mailova saborskim zastupnicima HDSSB-a, ali i Hrvatskih laburista, koju je organizirala »U ime obitelji«. U nju su uključili vojsku kordinatora i volontera koji su prije pola godine prikupljali potpise za referendum o braku. 



U mailu kojim se volontere poziva da rade pritisak na zastupnike, »U ime obitelji« su se vrlo negativno očitovali i o prijedlogu predsjednika Ive Josipovića da u Ustav uđu i životne zajednice koje nisu brak. Pritom se Josipoviću zamjera i da je u listopadu u Zagrebu zaželio dobrodošlicu sudionicima ILG (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) – Europe konferencije. Razlog je što se radi o »međunarodnoj organizaciji kojoj je godinama bila zabranjena akreditacija pri UN-u zbog toga što je kao krovna organizacija obuhvaćala i udruge koje se bore za legalizaciju pedofilije«.



   Svakom od njih, a ima ih više od šest tisuća, Ivan Munjin, član organizacijskog odbora »U ime obitelji« uputio je mail u kojem ih je zamolio da, zato što SDP ne može promijeniti Ustav bez HDSSB-a »odvoje vrijeme i napišu mail zastupnicima HDSSB-a te ukoliko mogu dođu do njihovih brojeva telefona da ih nazovu i objasne im zašto ne žele da podrže promjene koje SDP želi uvesti«. »Kao što znate, SDP želi promjeniti Ustav. Za to mu je potrebno dvije trećine glasova u Saboru. Promjenom Ustava žele: onemogućiti da ikad više dođe do građanskog referenduma, spriječiti izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj«, navodi se u naputku volonterima »U ime obitelji«. Detaljno im se objašnjava što bi za buduće referendume značile nove, puno strožije propozicije, predložene ustavnim promjenama. A poznato je da su katolički konzervativci već najavili da će pokušati inicirati neposredno izjašnjavanje birača o još o nekim temama. U Munjinovom dopisu priložene su mail adrese svih zastupnika HDSSB-a, kao i klubova nekih drugih stranaka. 


  Kriva meta


Predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić prošlog je tjedna u Saboru, tijekom rasprave o Nacrtu promjene Ustava, optužio HDZ da stoji iza mailova kojima su on i stranačke kolege bili obasipan. No, bila je to kriva meta. Kako god, Salapić negira da je ova internetska kampanja »U ime obitelji« potakla HDSSB na promjenu stava. Premda su neke izjave koje su zadnjih dana dali čelnici HDSSB-a podudaraju s formulacijama iz Munjinovog apela volonterima, posebno one o onemogućavanju neposrednog izjašnjavanja građana. 


   – Činjenica je da smo kolege i ja dobili brojne mailove u kojima se od nas zahtijevalo da odustanemo od podrške promjeni Ustava. Ali, nije to utjecalo na nas. Ponavljam, tražili smo predah da bi se u produljenoj javnoj raspravi, uz sudjelovanje ustavnopravnih stručnjaka, pronašle bolje definicije za predložene ustavne odredbe, rekao nam je Salapić.  

  I laburisti su, kaže Dragutin Lesar, jednostavno zatrpavani mailovima. 


   – Na adresu stranke, Kluba zastupnika i moju osobnu, dnevno nam je stizalo valjda 800 mailova. Mislim da ih je 90 posto bilo tipizirano i počinjalo je s: Ja kao vaš birač… Na laburiste to nije imalo efekta, i dalje podržavamo dogovorene promjene Ustava, ističe Lesar.