Negativni odjek

Zeleni, socijaldemokrati i liberali poslali prosvjedno pismo: Eurozastupnike brine udar Vlade na civilno društvo

Tihomir Ponoš

Od igara na sreću za civilno društvo  6,88%  prihoda / Arhiva NL

Od igara na sreću za civilno društvo 6,88% prihoda / Arhiva NL

Znatno smanjenje sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva odjeknulo je i u Europskom parlamentu. Ulrike Lunacek, jedna od potpredsjednica EP-a, zastupnica Zelenih,  s kolegama iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata i Saveza liberala i demokrata, izrazila je zabrinutost stalnom hrvatskom predstavniku pri EU Mati Škrabalu



ZAGREB  Znatno smanjenje sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva odjeknulo je i u Europskom parlamentu. Ulrike Lunacek, jedna od potpredsjednica EP-a, zastupnica Zelenih,  s kolegama iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata i Saveza liberala i demokrata, izrazila je zabrinutost stalnom hrvatskom predstavniku pri EU Mati Škrabalu.


Lunacek navodi da bi znatan dio sredstava do ove godine namijenjen Nacionalnoj zakladi bio u nadležnosti ministarstava »gdje se otvara mogućnost političke kontrole pri dodjeli sredstava i odabiru projekata koje provode udruge«.  Navode i da bi takav potez potencijalno uništio uspješan model neovisnog financiranja koji se uspješno razvijao i za vrijeme prošlog mandata HDZ-a, a »izaziva zabrinutost da bi sadašnja Vlada bila spremna znatno narušiti aktivnosti civilnog društva, njihov pluralizam i financijsku održivost«.


Zastupnik u EP-u Davor Škrlec pozvao je predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića da javno pojasni odluku usvojenu na telefonskoj sjednici Vlade u petak.




Uredba će po svemu sudeći imati negativne posljedice i na povlačenje novca iz EU fondova. Prošle godine je iz dijela prihoda od igara na sreću koji se dodjeljivao onima koji pridonose razvoju civilnog društva dodijeljeno oko pet milijuna kuna za sufinanciranje EU projekata, a ove godine mogu očekivati oko 1,8 milijuna.


Zbog sada očito drastično smanjenih financijskih sredstava, Nacionalna zaklada je već, za sada privremeno, obustavila četiri javna poziva i to za predfinanciranje i međufinanciranje programa Europa plus, te programe Znanje bez granica i Tematski fond u području Euro-Mediterana. Koliko Uredba može naštetiti povlačenju novca iz EU fodnova, vidi se iz podataka iz 2013.  kada je Europa plus proveden kao pilot -projekt.


Udrugama je tada dodijeljeno pet milijuna kuna povratnih beskamatnih sredstava za međufinanciranje, a zahvaljujući toj mjeri 24 udruge uspjele su povući nešto manje od pet milijuna eura iz EU fondova.  


U Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu onima koji pridonose razvoju civilnog društva namijenjeno je 6,88 posto od tih prihoda. Najveći dio svote – 92,95 posto – namijenjen je Nacionaloj zakladi, a ostatak za sufinanciranje EU projekata organizacijama civilnog društva. Za razvoj civilnog društva izdvojit će se, preračuna li se postotak u svotu, oko 26,1 milijun kuna.


Od te svote Nacionalna zaklada bi trebala raspolagati s 24,3 milijuna, a za sufinanciranje EU projekata bit će izdvojeno oko 1,8 milijuna.