Poruka Japancima

Zelena akcija i Greenpeace: Marubeni, ruke dalje od Plomina!

Boris Pavelić

Greenpeaceovi aktivisti s krova dvorane izvjesili su veliki transparent s porukom "dobrodošlice" japanskome energetskom divu



“Marubeni, ruke dalje od Plomina”, poručio je Greenpeace danas toj japanskoj energetskoj tvrtki, koju je HEP nedavno izabrao za glavnog partnera u gradnji termoelektrane na ugljen Plomin C. Pola sata prije nego su Marubenijevi čelnici došli na skup o energetici u zagrebačku koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, Greenpeaceovi aktivisti s krova dvorane izvjesili su veliki transparent s porukom “dobrodošlice” japanskome energetskom divu.


Drugi su aktivisti pred ulazom u Lisinski istaknuli transparente sa sličnim porukama: “Ugljen je prljav posao” i “Marubeni, hrvatski građani protive se Plominu”. Voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić kazao je tijekom prosvjeda kako je mnogo razloga protiv gradnje Plomina C. “Nedavno istraživanje pokazuje da se gotovo dvije trećine hrvatskih građana protivi Plominu C. Greenpeaceova analiza utjecaja na zdravlje potvrđuje da će se taj projekt, bude li realiziran, plaćati životima i zdravljem ljudi. Ekonomski izračuni pokazuju da će struja koja se tamo proizvede biti barem dvostruko skuplja od one koja se danas može nabaviti na tržištu. Tako nešto moguće je samo ako se tajnim ugovorima investitoru bude jamčio dugoročan otkup struje po previsokim cijenama. Naravno, na račun građana”, kazao je Tomić.


Greenpeace, koji je prosvjed održao u suradnji sa Zelenom akcijom, upozorava kako su mediji objavili da je Marubeni dva puta platio goleme kazne zbog korupcije, zbog čega ne može koristiti zajmove japanske Agencije za međunarodnu suradnju. Marubenijev vjerojatni partner u gradnji Plomina C, tvrtka Alstom i njezini zaposlenici, u najmanje sedam slučajeva osuđivani su za korupciju, upozoravaju Greenpeace i Zelena akcija. “Naravno da nismo protiv stranih investicija. Ali za ovaj projekt jednostavno nema opravdanja. On znači da ćemo desetljećima uvoziti prljavi ugljen. Plomin C ne otvara nova radna mjesta, šteti zdravlju i okolišu te doprinosi katastrofalnim klimatskim promjenama. S druge strane, Hrvatska je idealno podneblje za vjetroelektrane i sunčane elektrane, a apsurd je da ih imamo manje nego skijaški grad Maribor. Obnovljivi izvori otvaraju puno više radnih mjesta nego prljava energetika i odlična su prilika za investitore, kako domaće tako i strane,” zaključuje Tomić.