Sporni LNG terminal

Zelena akcija: Glasajte protiv Zakona o LNG terminalu na Krku! Bernardić: Povucite lex LNG

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Marija Mileta iz ZA upozorila je da Vlada sve radi kako bi pokušala ušutkati lokalnu zajednicu i građane, te zaobići standardne procedure, iako se gotovo 19.000 zainteresiranih građana izjasnilo protiv LNG-a.



ZAGREB – Aktivisti Zelene akcije (ZA) ponovno su pred Hrvatskim saborom pozvali zastupnike da glasuju protiv Zakona o LNG terminalu na Krku, uz poruku da će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ako se taj sporni zakon prihvati.


Akcija je organizirana u povodu rasprave o 380 amandmana na Konačni prijedlog Zakona o LNG terminalu na Krku i glasovanja o tom zakonu. “Glasujte protiv, 18.950 građana je tako odlučilo”, pisalo je na transparentu koji su aktivisti izložili ispred zgrade Hrvatskog sabora.


Marija Mileta iz ZA upozorila je da Vlada sve radi kako bi pokušala ušutkati lokalnu zajednicu i građane, te zaobići standardne procedure, iako se gotovo 19.000 zainteresiranih građana izjasnilo protiv LNG-a.




Saborskim zastupnicima podijelili su letke u kojima se tvrdi da je LNG terminal štetan za okoliš zbog kloriranja vode, štetan je i za turizam i nije ekonomski isplativ, a i lokalne zajednice sz protiv tog projekta.


Navedeni su loši primjeri iz Italije koja, po riječima aktivista, i danas trpi posljedice sličnog štetnog ugovora.


Osobito opasnim ocijenili su to što je zakon podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na 99 godina investitoru kojeg se stavlja u povlašten položaj, a koji u bliskoj budućnosti možda neće biti u stopostotnom državnom vlasništvu.


Aktivisti naglašavaju kako nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjena nužnost tako dugog razdoblja koncesije.


Bernardić poručio Vladi: Povucite lex LNG


Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik te stranke Davor Bernardić pozvao je pak Vladu da povuče predloženi zakon o plutajućem terminalnu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG, te tako “barem jednom povede računa o javnom, umjesto osobnim interesima pojedinih lobija”.


“Pozivam vas da barem jednom povedete računa o javnom, umjesto osobnim interesima pojedinih lobija, da povučete zakon i pokažete da niste upleteni u samu izradu ovog zakona na kojem je, vjerojatno kao i u slučaju lex. Agrokora, radila neka nova grupa Borg”, rekao je Bernardić u Hrvatskom saboru koji se izjašnjava o 380 amandmana podnijetih na taj zakon.


SDP je podnio 360 ‘opstruktivnih’ amandmana, nezadovoljan što su vladajući odbili da se o zakonu, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja.


Htjeli smo upozoriti javnost, ali i odgovorne na nesagledive posljedice tog projekta, ne samo za hrvatsko gospodarstvo, nego i okoliš, prvenstveno za more, istaknuo je Bernardić.


Ponovio je kako građani Krka i SDP podržavaju projekt kopnenog LNG terminala koji smatra razvojnim, otvara nova radna mjesta, ekološki je prihvatljiv i ima izdanu lokacijsku dozvolu.


“No, vi sada po hitnom postupku, baš kao i u slučaju lex. Agrokora, pokušavate progurati ovaj zakon pogodujući interesnim skupinama dampinškom cijenom, protiv volje građana Krka, protiv mišljenja struke, ne vodeći računa o ekološkom aspektu”, poručio je predsjednik SDP-a saborskoj većini i Vladinu predstavniku, koji redom odbija SDP-ove amandmane.


Bernardić je ustvrdio i kako će se projekt LNG-a, ne bude li profitabilan, financirati iz državnog proračuna. Upravo ste potvrdili da je za vas državni proračun bankomat, rekao je predsjednik SDP-a.


SDP-ovi su zastupnici tonski snimili stotinjak građana Primorsko-goranske županije i njihove izjave o tome zašto je tzv. lex. LNG loš počeli puštati u sabornici.


To nije predviđeno Poslovnikom, ovdje govore zastupnici, moramo se dogovoriti hoćemo li puštati videa, audio snimke ili ćemo mi govoriiti, uzvratio im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. “Jer onda mi ne moramo dolaziti, nego puštati sninke”, ironizirao je Jandroković i najavio da će zamoliti Odbor za Ustav da se o svemu očituje, te odredio kraću stanku.


Amandmane na lex. LNG podnijeli su klubovi SDP-a, Živog zida i Mosta.