Najvažniji resursi

Zelena Istra protiv sporazuma za projekte Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, traži referendum

Hina

Foto arhiva

Foto arhiva

Zdrav razum nalaže sumnju i oprez kako zbog pretjeranog oslanjanja na turizam, tako i zbog duljine trajanja koncesija, rekla je Dušica Radojčić



PULA, 19. studenoga 2018. (Hina) – Iz udruge Zelena Istra usprotivili su se sporazumima koje su u ponedjeljak potpisali ministar državne imovine Goran Marić i pulski gradonačelnik Boris Miletić o utvrđivanju međusobnih uvjeta, prava i obveza za realizaciju ugostiteljsko-turističkih projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, te su od Grada Pule zatražili da o tom pitanju raspiše referendum.


Riječ je o sporazumima za koje je pulsko Gradsko vijeće dalo suglasnost, a dva dana kasnije usvojeni su i na sjednici Vlade koja je održana u Puli.


Iz Zelene Istre optužuju Gradsko vijeće da je suglasnost dalo potajno, iako je riječ o odluci kojom se Pula, rekla je novinarima predsjednica udruge Dušica Radojčić, napominjući da se pulska javnost prije više godina jasno usprotivila privatizaciji Muzila na sto godina te zahtijevala izmjene Generalnog urbanističkog plana za taj dio grada.




»Zdrav razum nalaže sumnju i oprez kako zbog pretjeranog oslanjanja na turizam, tako i zbog duljine trajanja koncesija. Tko može pretpostaviti što će se na tako velikom prostoru grada događati u sljedećih 100 godina. Kakva dokumentacijska uporišta postoje da su ti projekti isplativi za lokalnu zajednicu i da služe javnom interesu«, upitala je Radojčić.


Za Muzil, Hidrobazu i Saccorgianu je rekla da je riječ o prostoru koji je »najvažniji resurs i materijalna vrijednost koja nam je kao društvu preostala«, zbog čega se protivi privatizaciji na toliko dugi rok.


»Radi se o više do 230 hektara priobalja s predviđenih preko pet tisuća novih ležajeva. Predviđaju se hoteli, kampovi, golf teren, poslovne, trgovačke, javne i stambene zone. S obzirom da će se raditi o privatnim kompleksima, možemo zaboraviti na društveno odgovornu stanogradnju, prijeko potrebnu ovom gradu«, – poručila je Radojčić.


Model putem kojeg će se ti projekti realizirati, upozorava, pravo je gradnje s ugovorima na 50 i 99 godina, dok se pomorsko dobro na Muzilu planira dati u koncesiju na 99 godina.


»Naknada od koncesije će pripasti državi i Gradu Puli proporcionalno njihovom udjelu u vlasništvu nad zemljištem. U slučaju Muzila gotovo je cijelo područje državno, na Hidrobazi je 75 posto državno zemljište, a na Saccorgiani 55 posto. Iz toga je vidljivo kako Pula neće vidjeti značajna sredstva od iste, dok se gradska vlast u naše ime obvezala za te projekte o našem trošku izgraditi ili rekonstruirati svu potrebnu infrastrukturu, od vodoopskrbe i odvodnje, do drugih infrastruktura«, poručila je Radojčić i pozvala Grad Pulu da o tom pitanju raspiše referendum.