RTL Danas

Zdravko Marić potvrdio: Plaće će rasti od 1. siječnja, a porez na nekretnine uvodimo 2018.

P. N.

Reuters

Reuters

Imamo kalkulacija, preko šesdeset scenarija koje smo napravili. Osmijeh je na mom licu, došli smo do konačnog rješenja, i to konačno rješenje u ponedjeljak prezentiramo na razini Vlade. Nakon toga ćemo ići s detaljima, naravno ako dobijemo prolaznu ocjenu



‘Sveobuhvatnom i cjelovitom poreznom reformom velika većina građana će osjetiti pozitivne pomake’


Gost RTL-a Danas bio je ministar financija Zdravko Marić.


Čak četiri ekonomista u Vladi Andreja Plenkovića, Martina Dalić bila vam je i šefica. Hoće li to funkcionirati? Niste baš svi istih stavova.




– Ma hoće, funkcionirat će.


Što ako vam se netko petlja u posao?


– Pa nije dobro da se itko ikome petlja u posao, nego je dobro da se mi međusobno dobro koordiniramo i da smo svi skupa, kao jedan tim.


Idemo sada konkretno. Koliko će plaće biti više od siječnja 2017. godine? I kome?


– Vi znate da je ideja bila od samog početka da se napravi jedna cjelovita, sveobuhvatna reforma. Porez na dohodak je jedan od segmenata. A ono što smo već ranije komunicirali, pri tome i dalje stojimo. Dakle, najviši dohodci, ona najviša stopa, tu će doći sigurno do neke korekcije. Ali, mi želimo zadržati socijalnu pravednost, tako da se to ukupno moguće porezne rasterećenje, kada kažem ukupno moguće, vi znate da ja kao ministar financija sigurno neću dovoditi u pitanje proračunsku i politiku javnog duga. Dakle, sve što je u našim projekcijama sadržano da je moguće podnijeti već u 2017., mi ćemo probati sprovesti u djelo tako da će tu promjenu osjetiti velika većina građana. Kod poreza na dohodak moram vrlo jasno reći, dakle, u ovom trenutku nekih 915 tisuća građana nije uopće u poreznim škarama. Svim ovim našim izmjenama, taj broj će se povećati na milijun i pol.


Hoće li se najugroženijima, odnosno onima koji imaju ispod četiri tisuće kuna plaću, išta mijenjati od sljedeće godine?


– Što se tiče poreza na dohodak, dakle, dobar dio njih već u ovom trenutku nije u poreznim škarama, ali upravo zato koristim taj pojam sveobuhvatne i cjelovite porezne reforme jer će podići njihov raspoloživi dohodak nekim zahvatima u drugim sustavima, prije svega u sustavu PDV-a. Dakle, što se tiče opće stope PDV-a, ona nije za prvu ruku, u prvom koraku, ali je moguće napraviti određeno redefiniranje stopa.


Imate li ikakve kalkulacije? Koliko bi plaća trebala rasti? U javnosti se govori za nekakvih tisuću kuna za one u najvišem razredu.


– Imamo kalkulacija, preko šesdeset scenarija koje smo napravili. Osmijeh je na mom licu, došli smo do konačnog rješenja, i to konačno rješenje u ponedjeljak prezentiramo na razini Vlade. Nakon toga ćemo ići s detaljima, naravno ako dobijemo prolaznu ocjenu. 


Hoćete li mijenjati razrede?


– Da. Doći će do promjene i razreda, doći će do promjene i stopa i u svakom slučaju velika većina građana će to osjetiti kao povećanje plaća.


Dakle, možemo podvući crtu. Svima će rasti plaće u Hrvatskoj od 1.1. 2017.?


– Ponavljam još jednom. Postoji dobar dio naših građana, poreznih obveznika koji uopće nisu u škarama. Dakle, sveobuhvatnom i cjelovitom poreznom reformom velika većina će osjetiti pozitivne pomake. 


Smanjenje PDV-a, kada točno, koje stope?


– Ideja nije bila nikada, tako i u izbornom programu  je bilo zapisano, da u prvoj godini, već u drugoj godini. Međutim, već u 2017. je ideja da idemo s redefiniranjem sniženih stopa. Dakle, ono što sam nekoliko puta komunicirao, dakle i u sustavu poreza na dodanu vrijednost vidimo neke nelogičnosti, nepravde. Hrvatski građanin, pa čak i onaj s najnižim dohotkom u ovom trenutku plaća manji PDV na recimo sto kuna u odnosu na rezidenta. Tako da, te stvari ćemo sigurno uzeti u obzir i kroz to redefiniranje mislim da ćemo polučiti isto dobar efekt.


Zašto mislite da bi smanjenjem PDV-a trgovci smanjili cijene?


– Imamo iskustvo gdje je bilo snižavanje i jače u smislu uvođenja reducirane, odnosno snižene stope PDV-a pa nije bilo nekakvog efekta. Dakle, te neke nelogičnosti i nepravde mi pokušavamo promijeniti.


Kada planirate uvesti porez na imovinu?


– Porez na nekretnine s 1.1. 2018. Godina 2017. će biti iskorištena za primjenu i adaptaciju postojećeg sustava komunalne naknade, jedinice lokalne i područne samouprave će tu biti apsolutno uključene jer je to njihov prihod. S druge strane, ono što je važno, već u ovom trenutku sve naše simulacije koje već sada radimo pokazuju da za veliku većinu građana neće značiti povećanje. Ali, kada sam spomenuo jedinice lokalne i područne samouprave, možda i ovu priliku da iskoristim jer znam da je na njima dosta veliki pritisak, kad smo pričali i porezu na dohodak, njima će se ovaj put kompenzirati. Za razliku od prijašnjih izmjena, ovaj put će im se kompenzirati.