Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. travnja 2020.
Pritisak urodio plodom

Zbog (za)branitelja otkazan Festival ojkače. Gradonačelnik Petrinje: Pali smo na ovom ispitu

Foto Nenad Reberšak
Foto Nenad Reberšak
Autor:
Objavljeno: 24. kolovoz 2018. u 18:30 2018-08-24T18:30:00+02:00

Demokratski je izražavati svoje nezadovoljstvo, ali to nam ne daje pravo getoizirati jednu manjinsku zajednicu, bez obzira na tešku blisku prošlost, koju ne treba zaboraviti, izjavio je Darinko Dumbović

ZAGREB Festival ojkače, zakazan za ovu subotu u Hrvatskom domu u Petrinji, je otkazan i to zato što je 12 od očekivanih 13 pjevačkih društava otkazalo nastup. Posljedica je to pritiska petrinjske Koordinacije udruga branitelja iz Domovinskog rata čiji su predstavnici prošloga tjedna poručili da ojkača nije tradicija Petrinje, "festivala neće biti dok je njih živih" te da "ojkaju oni koji su pucali po nama".

Organizator festivala petrinjski pododbor SKD "Prosvjeta" u priopćenju navodi da je Koordinacija udruga, "koja godinama ometa održavanje Festivala ojkače u Petrinji, ovoga puta uspjela u potpunosti pokvariti ozračje oko festivala". Festival je odgođen, novi termin održavanja je 20. listopada, kazala nam je predsjednica pododbora "Prosvjete" Mara Vilus. Već nakon prvih pritisaka prošloga tjedna nastup su otkazala dva pjevačka društva iz Srbije, a potom je, uglavnom u zadnji čas, otkazalo još deset društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Strah od provokacija

- Otkazali su zbog straha od provokacija, ne žele ljudi doživljavati neugodnosti. Bili su i na prva dva festivala na kojima je također bilo neugodnosti, a kad su čuli da se ovo pokrenulo kao nova bujica, odustali su, kazala nam je Vilus. Policiju je obavijestila o otkazivanju javnog skupa, a njeni dojmovi iz razgovora s policajcima su "jedan pozitivan osjećaj".

Navodi da je stekla dojam sigurnosti, da je policija bila spremna zaštititi svakog čovjeka , do sada nisu imali takvu zaštitu i Vilus u tom odnosu vidi "velike promjene na bolje". Navela je da će obići svako društvo i ljudima objasniti situaciju jer "ne odustajemo, pripremamo se temeljitije" zaključila je Vilus.

U priopćenju se navodi da je "tragično da se u Republici Hrvatskoj 23 godine nakon rata moraju otkazivati ovakve manifestacije zbog šovinističkih ispada pojedinaca koji se stavljaju iznad zakona i daju sebi za pravo određivati tko je podoban sudjelovati u kulturnom životu Petrinje, a kome je to zabranjeno".

Tragično da se u Republici Hrvatskoj 23 godine nakon rata moraju otkazivati ovakve manifestacije zbog šovinističkih ispada pojedinaca koji se stavljaju iznad zakona

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović je u pisanoj izjavi za naš list naveo da kao gradonačelnik, Petrinjac, hrvatski branitelj koji je u svojoj obitelji izgubio bliskog člana nastoji biti "realan i objektivan" kada je riječ o situaciji na području grada koji je uvijek bio multinacionalan i multikulturalan.

Korak unazad

Naveo je da su prije nekoliko dana u Hrvatskom domu Bošnjaci slavili Bajram, "pjesmom, u veselju, sa svojim sugrađanima. Žao mi je da i srpska zajednica nije dobila istu mogućnost".

- Za mene je to veliki korak unazad, poraz demokracije i ljudskih prava i sloboda. Mislim da je propuštena prilika za daljnju pomirbu i jačanje poljuljanog povjerenja, navodi Dumbović.

Gradonačelnik Petrinje razumije branitelje, obitelji poginulih i stradalih, i sam je iz obitelji u kojoj je smrt 19-godišnjeg hrvatskog branitelja ostavila veliku tugu i prazninu.

Ne smije se posustati i ostati obeshrabren ovom situacijom, već nastaviti graditi suživot, dobre međuljudske odnose i tolerranciju, kaže gradonačelnik

Ustvrdio je da su branitelji skupina koja je sigurno povrijeđena i ispoljavaju svoje osjećaje, a on će uvijek stati iza toga da im nitko ne može oduzeti njihova prava, "ali i nikome drugome tko čuva svoje vrijednosti, kulturu i tradiciju".

Budućnost Petrinje

- Demokratski je izražavati svoje nezadovoljstvo, ali to nam ne daje pravo getoizirati jednu manjinsku zajednicu, bez obzira na tešku blisku prošlost, koju ne treba zaboraviti, izjavio je Dumbović.

Osvrnuo se i na budućnost, konstatirao da se ne smije posustati i ostati obeshrabren ovom situacijom, već nastaviti graditi suživot, dobre međuljudske odnose i tolerranciju. Pozvao se i na Papu koji je poručio da svaki dan treba biti korak prema miru i zajedništvu.

- Pali smo na ovom ispitu, ali trebamo se dići i ići dalje, navodi Dumbović i to "ako ne zbog sebe, onda zbog naše djece i unuka i budućnosti Petrinje". 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.