Stanje na granici

Zbog sustavnih kontrola, MUP mora kupovati novu opremu – novcem iz proračuna

Irena Frlan Gašparović

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Novac iz EU fondova potrošen je na opremanje vanjskih granica kako bi se Hrvatska pripremila za Schengen, ali zbog pooštrenog nadzora na granici sa Slovenijom MUP sada mora hitno opremiti i te granične prijelaze



ZAGREB – U pokušaju da olakšaju prelazak granice sa Slovenijom, u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) smišljaju dovitljiva rješenja. Jedno od njih je da se na graničnom prijelazu Bregana, gdje su pojačane kontrole izazvale najveće gužve, »razdvoje« hrvatski i slovenski granični policajci.


Iako na tom prijelazu oni sjede u istoj kućici, moraju svaki za sebe provjeriti putnike koji prelaze granicu, što znači da se na razmaku od praktički jednog metra odrade dvije provjere.


No, ispred granične kućice ima mjesta samo za jedno vozilo, pa i to usporava promet. Ako bi se hrvatska kontrola odrađivala nekoliko metara dalje, izvan kućice, istovremeno bi na granični prijelaz mogla stati dva vozila – jedno kod kućice i slovenskih policajaca, drugo nešto niže, na provjeri kod hrvatskih »graničara«.




Ova ideja još nije realizirana, ali da se o njoj razmišlja otkrio je šef MUP-ove Uprave za granicu Zoran Ničeno na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Osim razdvajanja kontrola, u MUP-u, u suradnji s Hrvatskim autoklubom, pripremaju izradu interaktivne karte koja će biti dostupna svim autoklubovima u Europi.


Tako bi putnici iz europskih zemalja mogli unaprijed doznati kakva je situacija na hrvatskim graničnim prijelazima i koliko se dugo čeka.Ničeno je saborske zastupnike izvijestio i da MUP mora hitno nabavljati opremu za sustavne provjere putnika na tzv. unutarnjim granicama, onima prema članicama Europske unije.


Sav novac, koji je Hrvatskoj bio na raspolaganju za pripreme za Schengen, potrošen je na sređivanje stanja na vanjskim granicama, prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori, jer se, prema EU pravilima, drugačije nije niti smio koristiti. Zato sad novu opremu – čitače dokumenata, ručne čitače i slično – za granične prijelaze prema Sloveniji i Mađarskoj treba platiti iz državnog proračuna.


 Šef Uprave za granicu ponovio je da su se Hrvatska i Mađarska dogovorile oko prelaska sa strožih, sustavnih na ‘labavije’, ciljane kontrole. Napravile su i zajedničku analizu rizika koja bi danas trebala biti poslana u europsku agenciju za granice.


U toj analizi već su predviđeni datumi kada bi se provodila samo ciljana kontrola. »Izdvojili smo pojedine datume za koje unaprijed znamo da će biti više prometa«, pojasnio je Ničeno, dodajući da su to termini u kojima dolazi do smjene turista, ili su praznici u susjednim zemljama i slično.


Sa Slovenijom, unatoč pokušajima s hrvatske strane, takav dogovor nije postignut. »Slovenija je notificirala mogućnost ciljanih provjera, ali ih primjenjuje vrlo restriktivno«, izvijestio je Ničeno članove Odbora.Zastupnika Branimira Bunjca iz Živog zida zanimalo je što je MUP napravio da »ublaži muke« onima koji satima čekaju na granici, kolika je šteta zbog gužvi nastala za hrvatsko gospodarstvo, ali i jesu li, zahvaljujući strožim kontrolama, uhvatili  kojeg terorista.


Ničeno mu je, među ostalim, odgovorio da je kroz sustavne kontrole bilo nekoliko »pogodaka« u vezi s tjeralicama, ali niti jedna nije bila povezana s nacionalnom sigurnošću.