Stigla u krivom godišnjem dobu

Zbog opasne alge stotinjak građana zatražilo liječničku pomoć

Paulo Gregorović

Nekad je bolje biti na suhom / Snimio Sergej DRECHSLER

Nekad je bolje biti na suhom / Snimio Sergej DRECHSLER

Sada je pri kraju cvat alge, nakon čega nestane. Uobičajeno je da se pojavi jednom godišnje pa je ne treba više očekivati ove godine, kaže znanstvenik Instituta Ruđer Bošković Martin Pfannkuchen



Stotinjak dojava primili smo elektronskom poštom u svega 24 sata od objave kako je zamijećena toksična alga. Dojave nam dolaze od Istre do Dubrovnika, a u njima se žale da imaju simptome koje uzrokuje ta alga, poput curenja iz nosa, kašljanja i vrućice te kožne reakcije i respiratorne probleme te da su zbog toga bili kod doktora, izjavio nam je to dr. Martin Pfannkuchen, znanstvenik Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (CIM IRB) u Rovinju.


 Iznio nam je to 24 sata otkako je putem Instituta uputio alarmirajući dopis medijima u kojem upozorava da je početkom kolovoza zabilježio veće koncentracije toksičnih algi iz roda Ostreopsis na nekoliko plaža između Pule i Poreča.



Kreirati sustav upozorenja kupača


Alge žive u plitkim vodama do dubine od tri metra, duž obalnog područja, a sada su diljem Italije podignute crvene zastave na više od 20 plaža čime se na tim mjestima ne preporučuje kupanje. Međutim, za razliku od Italije, u Hrvatskoj ne postoji sustav upozorenja i praćenja za takve događaje niti je definirana kritična granica pojavljivanja. Centar za istraživanje mora prikuplja dodatne informacije o raspodjeli ovih algi uz obalu Istre kako bi potaknuo kreiranje sustava upozorenja.





Jučer je smirivao uzrujane medije zbog te opasne alge. Rekao je da nije vrijeme da dižemo paniku sada kada je pri kraju cvat alge te da sada završava njezin životni vijek s obzirom da cvat alge tipično traje od dva do tri tjedna, nakon čega nestane. Dodao je kako i istraživači rovinjskog instituta, koji su istraživali algu, imaju simptome koje alga uzrokuje.


– Uobičajeno je da se ta alga pojavi jednom godišnje pa je ne valja više očekivati u ovoj godini. U proteklih pet godina, koliko pratimo tu algu, uvijek se pojavljivala u listopadu, a ove godine već u kolovozu. Ranije nismo alarmirali građane jer je mali broj njih izložen algama s obzirom da su u listopadu plaže prazne, pojasnio je Pfannkuchen.


Rekao nam je da su prije pet godina zabilježili rekordnu koncentraciju algi od čak šest milijuna po litri vode, a da su sada izmjerili tri milijuna po litri vode, što je količina kakve su zabilježene i u Italiji.


 – Tri milijuna je upola manje od rekordnih šest, ali to je i dalje jako velika koncentracija, naglasio je Pfannkuchen koji je dodao da je u Hrvatskoj zabilježena veća koncentracija toksina nego u Italiji. On nije otkrio gdje se nalaze plaže na kojima su provodili istraživanja, a kaže da to nije ni bitno kada se sada zna da je prisutna duž čitave Istre pa sve do Dubrovnika.


Martin Pfannkuchen kaže da istražuje toksične alge već deset godina, a da u Centru za istraživanje mora u Rovinju to čine već 40 godina. Ranije je objavio kako ovakvo masovno pojavljivanje toksičnih algi tijekom ljeta nije do sada zabilježeno duž hrvatske obale.