Prosvjedi se nastavljaju

Zbog “neodgodivih obveza” Čobanković otkazao susret sa seljacima

Hina

Zbog prosvjeda seljaka prekinut je promet na državnoj cesti D 51 na dionici Jakšić-Ferovac i vozi se obilazno preko Kutjeva, te na županijskoj cesti Ferovac-Pleternica



FEROVAC – Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje, organizator prosvjeda požeško-slavonskih seljaka, Dragutin Dukić kazao je novinarima da ga je »jutros u pola osam ministar Petar Čobanković nazvao i rekao kako ne može doći u Ferovac jer ima neodgodivih obveza u Zagrebu«.


Seljaci su u Ferovcu uz cestu proveli noć a danas ponovno planiraju traktorima blokirati raskrižje cesta prema Našicama, Slavonskom Brodu i Požegi, a ministru Čobankoviću iz Ferovca poručuju kako neće doći na najavljeni sastanak seljačkih udruga u Zagreb, već ga čekaju na prosvjednom punktu u Ferovcu.  


U Ferovcu trenutno ima 150 seljaka i 70-ak traktora.




Seljaci koji prosvjeduju od jučer, uz ostalo, traže isplatu poticaja u maksimalnom iznosu do kraja mjeseca, isplatu duga za kapitalna ulaganja, reprogram svih kredita, jeftiniji plavi dizel te smanjenje početne cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta.


Organizatori prosvjeda u Ferovcu kažu da će na cesti ostati do ispunjenja zahtjeva.


Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković jučer je najavio da će se danas prije podne naći sa seljacima koji prosvjeduju, a za poslije podne je najavio i razgovor s predstavnicima seljačkih udruga koje nisu u prosvjedu.


Zbog prosvjeda seljaka prekinut je promet na državnoj cesti D 51 na dionici Jakšić-Ferovac i vozi se obilazno preko Kutjeva, te na županijskoj cesti Ferovac-Pleternica,  izvijestio je Hrvatski autoklub.