Propustili raspisati natječaj

Zbog nemara Šustarovog ministarstva ugroženo 50 milijuna eura iz strukturnih fondova

Hina

Foto P. Macek / Pixell

Foto P. Macek / Pixell

»Ovim se riskira 50 milijuna eura, upitna su radna mjesta za tri stotine doktoranada i postdoktoranada, riskiraju se penali od Europske komisije, a sve se odvija u sjeni problema s kurikularnom reformom«, stoji u priopćenju



Voditelji Znanstvenih centara izvrsnosti upozorili su kako Ministarstvo znanosti obrazovanje i sporta (MZOS) nije aktiviralo natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) koji bi omogućio povlačenje 50 milijuna eura za te centre, a što ozbiljno ugrožava realizaciju znanstvenih aktivnosti i zapošljavanje 300 mladih stručnjaka. 


»Kako bi centri mogli iskoristiti europska sredstva, MZOS je obvezan raspisati natječaj, predviđen do 31. ožujka i pomaknut na 1. lipnja, no natječaj iz strukturnih fondova u sklopu kojih bi se izvršila evaluacija planiranih troškova u okviru pojedinih centara još nije raspisan«, istaknuto je u priopćenju u utorak.


Centri izvrsnosti, koje je MZOS-a proglasio 2014. i 2015. godine na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, ističu kako su posljednjih nekoliko mjeseci postali taocem nemara MZOS-a. Stoga su pozvali ministra Predraga Šustara da hitno poduzme korake kako bi se problem riješio.




Objasnili su kako se Hrvatska strateški odredila staviti sredstva na raspolaganje proglašenim centrima, kroz Operativni program za financiranje centara (2014 – 2020) i prema kojem se očekuju milijuni iz EU fonda. MZOS je obvezan raspisati natječaj, no još nije raspisan, istaknuto je.


»Ovim se riskira 50 milijuna eura, upitna su radna mjesta za tri stotine doktoranada i postdoktoranada, riskiraju se penali od Europske komisije, a sve se odvija u sjeni problema s kurikularnom reformom«, stoji u priopćenju.


Voditelji Znanstvenih centara izvrsnosti tvrde da unatoč brojnim službenim molbama koje su posljednjih mjeseci dostavljene ministru Šustaru i premijeru Oreškoviću, MZOS još nije aktivirao natječaj čime se ugrožava realizacija znanstvenih aktivnosti.


MZOS je proglasio Znanstvene centre izvrsnosti iz područja prirodnih, biomedicinskih, biotehničkih i tehničkih znanosti nakon zahtjevnih kriterija javnog natječaja, uključujući opsežne recenzije i intervjue, koji su proveli Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.


Vlada je nakon provedenog postupka recenzija uskladila program centara s nacionalnim prioritetima i oni su u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije (S3) koju je usvojio Hrvatski sabor i Europska komisija za znanost. Cilj proglašenja centara bio je omogućiti znanstvenicima i institucijama uvjete za vrhunski istraživački rad.


»Slijedom navedenog, proizlazi da se nepoštivanjem zadanih obveza MZOS-a te neprovođenjem preuzetih obveza direktno ugrožavaju nacionalni interesi«, upozorava se. U priopćenju se ističe kako je jedan od glavnih protivnika cijelog projekta pomoćnik ministra za znanost Krešimir Zadro.


Voditelji centara od ministra Šustara u otvorenom pismu traže da se javno očituje o razlozima nepoštivanja odluka Vlade i neprovođenju usvojenih programa financiranja te datumu raspisivanja natječaja.


Dodaju kako vjeruju da ministar nije spreman ignorirati hrvatske znanstvene skupine i propustiti priliku da se kroz usvojeni program pametne specijalizacije povuku sredstva iz strukturnih fondova. Istaknuto je kako opstruiranje rada Znanstvenih centara da osiguraju europska sredstva za rad i zapošljavanje stručnog kadra, nije dopustivo.


Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je u utorak kako nisu ugrožena sredstva od 50 milijuna eura iz strukturnih fondova EU za Znanstvene centre izvrsnosti, te da je u tijeku vrednovanje dokumentacije nacionalnog postupka proglašavanja tih centara i ispitivanje može li taj postupak biti prihvaćen kao pred-odabir za Poziv za dodjelu sredstava iz fondova. 


U Ministarstvu kažu kako je – zbog specifičnosti Poziva za dostavu projektnih prijedloga Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), koji bi se provodio kao ograničeni postupak odabira temeljem prethodno provedenog pred-odabira od strane Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zatražilo svu dokumentaciju nacionalnog natječaja za dostavu projektnih prijedloga za osnivanje Znanstvenih centara izvrsnosti u RH, temeljem koje su ZCI-ovi odabrani kao prihvatljivi prijavitelji na poziv.


Dio dokumentacije su i žalbe/primjedbe na listu prijedloga Nacionalnog vijeća za osnivanjem ZCI-ja, koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta proslijedilo Nacionalnom vijeću, a na koje Nacionalno vijeće, navode, nikada nije odgovorilo. Ovih dana zatražili su, kažu, ponovno očitovanje Nacionalnog vijeća na zaprimljene primjedbe i ono će biti promptno proslijeđeno u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.


Najava i objava natječaja ovisi o odgovoru tog ministarstva može li provedeni nacionalni natječaj biti prihvaćen kao pred-odabir za natječaj za europske fondove.


»Ministarstvo ne opstruira Znanstvene centre izvrsnosti, već ovakvim pristupom želi izbjeći propust bivše Vlade u Ministarstvu poljoprivrede vezan uz Natječaje za mjere iz Programa ruralnog razvoja, kada je zbog sumnje u neregularnosti, Europska komisija donijela odluku o stopiranju isplate 1,23 milijarde kuna europskih poljoprivrednih poticaja iz programa ruralnog razvoja«, ističu u Ministarstvu.


Zaključuju da je plansko razdoblje za dodjelu sredstava iz EU fondova 2014.-2020. godina, a krajnji rok za realizaciju sredstava 31. prosinca .2023. godine, »tako da nema bojazni da istraživački sektor u sedmogodišnjem razdoblju neće uspjeti u povlačenju raspoloživih sredstava«.