Prijevremeni izbori

Zbog nedostatka podrške mogućih partnera Josipovićeva “Naprijed Hrvatska!” neće na izbore

Hina

Stranka, sukladno unutarstranačkom izjašnjavanju članova, neće izaći na naredne izbore, te će se posvetiti radu na prije usvojenoj strategiji jačanja iste



“Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez” neće izaći na predstojeće parlamentarne izbore jer, zbog nerazumijevanja i nedostatka podrške mogućih partnera, nije uspjela u pokušaju da se na hrvatskoj političkoj sceni ostvari druga lijevo-centristička opcija koja bi izašla u koaliciji, izvijestio je u petak predsjednik te stranke Ivo Josipović.      


Na hrvatskoj političkoj sceni u pripremi za nadolazeće izbore, lijevo – centristička opcija (osim Narodne koalicije) izaći će na izbore razjedinjena i bez snage da ostvari zadovoljavajući rezultat, obrazložio je  Josipović na konferenciji z anovianre odluku njegove stranke u novim stranačkim prostorijama u centru grada.


Stranka, sukladno unutarstranačkom izjašnjavanju članova, neće izaći na naredne izbore, te će se posvetiti radu na prije usvojenoj strategiji jačanja iste.




Ne žele, kažu, dati svoj doprinos razjedinjavanju lijevog biračkog tijela i time doprinijeti mogućoj pobjedi desnice na izborima dok svojim članovima i simpatizerima poručuju da glasuju za jednu od lijevih ili centrističkih stranaka ili koalicija koje zagovaraju demokratske standarde, reforme i društveni progres.


“Hrvatskoj iduće godine na naplatu dolazi 26 milijardi kuna, gospodarstvo je u veoma teškom stanju unatoč nekim malim pomacima, zemlji su potrebni decentralizacija i reforma pravosuđa. Za znanost i obrazovanje svake se godine iz proračuna izdvaja sve manje novca, pri čemu mladim generacijama društvo ne daje što bi im trebalo dati. HDZ i SDP stranke su kojima se u medijima daje najviše prostora, a  u svojim istupima daju nerealna obećanja”, naveo je Josipović kao tek neke od problema sa kojima se susreće hrvatsko društvo i država.


Pravosuđu je, kaže, potrebna potpuna neovisnost obzirom da se neki predmeti rješavaju i više od dvadeset godina. Potrebna je, ističe, i promjena Ustava na što je pri završetku svog predsjedničkog mandata u više navrata upozoravao.


Josipović je novoj Vladi poručio kako je Hrvatska pred izazovom terorizma te je pozvao velike stranke da i o tom problemu ozbiljno razmišljaju.