Zdravstvo pred kolapsom

Zbog nagomilanih dugova u zdravstvu upitna opskrba bolnica lijekovima

Ljerka Bratonja Martinović

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

U kolovozu prve ovrhe, upitna opskrba bolnica lijekovima. Bolnice u pola godine nagomilale najmanje 1,2 milijarde kuna duga za lijekove.



Opskrba bolnica lijekovima mogla bi u idućim tjednima doći u pitanje zbog nagomilanih dugova u zdravstvu, upozoravaju iz veledrogerija. Ako se rokovi plaćanja za lijekove i medicinski potrošni materijal ne skrate, već u kolovozu mogu se očekivati prve ovrhe prema najvećim dužnicima, što bi značilo i nove blokade bolničkih računa. To je, prema riječima Jasminka Hercega, direktora Medike i predsjednika Udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) jedini potez koji im preostaje ako zdravstvena administracija ne poduzme korake u smislu podmirenja zdravstvenog duga.



Ministar Dario Nakić je nedavno poručio da bolnice generiraju nove milijunske dugove, zbog čega je potrebna hitna reorganizacija sustava. Iz farmaceutskih krugova zamjeraju mu da se, umjesto da se bavi bolničkim dugom, upustio u izmjene pravilnika o uvjetima otvaranja ljekarni u turističkim mjestima mimo mišljenja struke, te da uporno »gura« taj pravilnik iako su protiv njega i Hrvatska ljekarnička komora, Hrvatsko farmaceutsko društvo te Udruga poslodavaca u zdravstvu.



Muka s naplatom




Procjenjuje se da je ukupni dug bolnica prešao tri milijarde kuna, sa stalnom tendencijom rasta. Predstavnici farmaceutskog sektora ne pamte gore dane, jer su rokovi plaćanja u nekim bolnicama, kako navode, prešli i 700 dana.


– Potraživanja prema OB Vinkovci dosegnula su enormnih 740 dana, OB Sisak plaća u roku od 620 dana, OB Koprivnica i KBC Osijek 550 dana, a dubrovačka bolnica kasni s plaćanjem 636 dana – nabraja Herceg. Zagrebački OB Sveti Duh podmiruje svoja dugovanja veledrogerijama u roku od 450 dana, KBC Zagreb 320 dana, a riječka je bolnica, s odgodom plaćanja od 200 dana, među najboljim platišama u bolničkom sektoru.


Dok je ministar Dario Nakić izračunao da bolnički sektor stvara 1,2 milijarde novog duga godišnje, za toliko je dug narastao već u prvom polugodištu, i to samo za lijekove i potrošni materijal, upozoravaju iz HGK-a.


– Ako se nešto hitno ne poduzme, neće biti robe za cijelo ljeto – zabrinut je Herceg. Ministra Nakića već su nekoliko puta, kaže, upozorili na neodržive dugove bolnica, ali bez efekta. Poslovanje veledrogerija, objašnjava direktor Medike, otežava činjenica da dobavljači od ulaska Hrvatske u Europsku uniju inzistiraju na striktnom pridržavanju rokova plaćanja, dok veledrogerije s druge strane muku muče s naplatom bolničkog duga. U trenutku kad im dobavljači uskrate isporuku robe ići će u ovrhe, a to bi se, procjenjuju, moglo dogoditi već u sljedećih nekoliko tjedana.


Ljekarnički je sektor također zabilježio rast duga, jer se rokovi plaćanja svaki mjesec produlje za dodatnih desetak dana. Rokovi plaćanja ljekarnama u ovom se času kreću oko 160 dana, a dug se popeo na 800 milijuna kuna, računa Mato Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore (HLJK). U ovom dijelu sustava neplaćanje obveza zasad, međutim, ne ugrožava uredno poslovanje.


Povećana potrošnja


Razlog vrtoglavog rasta bolničkog duga za lijekove dijelom leži i u povećanoj potrošnji lijekova, koja na mjesečnoj razini iznosi oko 300 milijuna kuna. Potrošnja lijekova porasla je u prvom polugodištu za oko 25 posto, i to zbog naputka da bolnice pacijentima koje otpuste za vikend moraju osigurati potrebnu terapiju. Bolnički sektor, inače, zauzima oko trećinu ukupne potrošnje lijekova, odnosno oko 1,6 milijardi kuna godišnje.